równanie różniczkowe
ola: a co zrobić z takim równaniem?
y' + y = cosx
1 kwi 20:15
Jerzy:
Najpierw rozwiązać y’ + y = 0 i dostaniesz: y = C*e−x i potem możesz uzmiennić stałą C.
1 kwi 20:46
ola: hmm
1 kwi 21:11
Jerzy:
No to nie porywaj się z motyką na słońce.Masz czas na równania różniczkowe.
1 kwi 21:13
Jerzy:
20:46 , rozdziel zmienne.
1 kwi 21:16
ola: taaak mam 2 dni
1 kwi 21:33
ola: ale szybko się uczę
co dalej?
ln|y| = −x + C
1 kwi 21:40
ola: czy tak ma być?
y = C(x)x2
1 kwi 22:09
Leszek: Nie ! y = C(x)*e−x , zawsze sprawdzaj otrzymany wynik obliczajac pochodna !
1 kwi 22:33
Jerzy:
y' = C'(x)*e−x − C(x)e−x
Wstawiasz do równania:
C'(x)*e−x − C(x)e−x + C(x)e−x = cosx
C'(x)e−x = cosx
C'(x) = excosx
C(x) = ∫excosxdx i liczysz tą całkę przez części
2 kwi 10:04
3 kwi 18:36
4 kwi 15:59
4 kwi 16:54