xdy | 1 | ||
− | = x3 | ||
y4dx | y3 |
dz | dy | dy | dz | |||||
z = y−3, | =−3y−4 | ⇒ | = − | |||||
dx | dx | y4dx | 3dx |
xdz | ||
czyli mam − | − z = x | |
3dx |
xdz | ||
i dalej rozwiązuję − | = z | |
3dx |
dz | dx | |||
−∫ | = ∫ | + C | ||
3z | x |
1 | ||
− | ln|z| = ln|x| + C | |
3 |
C(x) | ||
z = | ||
x3 |
dz | −3C | −3 | dy | Cy | ||||
= | = | ⇒ y' = | 4 ? | |||||
dx | x4 | y4 | dx | x |
y | ||
y' = C ( | )4 | |
x |
−1 | ||
e(1−4)∫ | dxy−4 | |
x |
x2 | |
(xy' − y = y4x3) | |
y4 |
x3 | x2 | |||
( | y'− | )=x5 | ||
y4 | y3 |
x3 | x2 | |||
(−3 | y'+3 | )=−3x5 | ||
y4 | y3 |
x3 | ||
( | )'=−3x5 | |
y3 |
x3 | x6+C | ||
=− | |||
y3 | 2 |
1 | x6+C | ||
=− | |||
y3 | 2x3 |
2x3 | ||
y3=− | ||
x6+C |
δφ(x)ψ(y)P(x,y) | δφ(x)ψ(y)Q(x,y) | ||
= | |||
δy | δx |
dψ | δP(x,y) | dφ | δQ(x,y) | |||||
φ(x) | P(x,y)+φ(x)ψ(y) | =ψ(y) | Q(x,y)+φ(x)ψ(y) | |||||
dy | δy | dx | δx |
δP(x,y) | δQ(x,y) | dφ | dψ | |||||
φ(x)ψ(y) | −φ(x)ψ(y) | =ψ(y) | Q(x,y)−φ(x) | P(x,y) | ||||
δy | δx | dx | dy |
δP(x,y) | δQ(x,y) | dφ | dψ | |||||
φ(x)ψ(y)( | − | )=ψ(y) | Q(x,y)−φ(x) | P(x,y) | ||||
δy | δx | dx | dy |
δP(x,y) | δQ(x,y) | 1 | dφ | 1 | dψ | ||||
− | = | Q(x,y)− | P(x,y) | ||||||
δy | δx | φ(x) | dx | ψ(y) | dy |
1 | dφ | |
=f(x) | ||
φ(x) | dx |
1 | dψ | |
=g(y) | ||
ψ(y) | dy |
dφ | |
=f(x)dx | |
φ |
dψ | |
=g(y)dy | |
ψ |
δP(x,y) | δQ(x,y) | 1 | dφ | 1 | dψ | ||||
− | = | Q(x,y)− | P(x,y) | ||||||
δy | δx | φ(x) | dx | ψ(y) | dy |
δP(x,y) | δQ(x,y) | ||
− | =Q(x,y)f(x)−P(x,y)g(y) | ||
δy | δx |
dy | |
+py−qyr=0 | |
dx |
δP | δQ | ||
− | =p−rqyr−1 | ||
δy | δx |
B | ||
p−rqyr−1=Ap−(py−qyr) | ||
y |
dφ | |
=f(x)dx | |
φ |
dψ | |
=g(y)dy | |
dψ |
dφ | |
=(1−r)pdx | |
φ |
dψ | −r | ||
= | dy | ||
ψ | y |
1 | ||
y' − | y = y4x2 | |
x |
1 | ||
i aby otrzymać równanie y' − | y = y4x2 | |
x |
x2 | ||
μ(x,y)= | ||
y4 |
v' | 1 | ||
= | |||
v | x |
dv | dx | ||
= | |||
v | x |
u' | |
=x5 | |
u4 |
−3du | |
=−3x5 | |
u4 |
1 | x6 | C | |||
=− | − | ||||
u3 | 2 | 2 |
1 | x6+C | ||
=− | |||
u3 | 2 |
2 | ||
u3=− | ||
x6+C |
2v3 | ||
u3v3=− | ||
x6+C |
2x3 | ||
y3=− | ||
x6+C |
3√2 | ||
u = − | ||
x2 + C' |
3√2Cx | ||
więc y = − | ||
x2 + C' |
1 | x6+C | |||
Ola tyle że z całkowania otrzymaliśmy | =− | |||
u3 | 2 |
2 | ||
co po odwróceniu ułamka daje u3=− | ||
x6+C |
2 | ||
czyli u = −( | )1/3 | |
x6 + C |
x3√2 | ||
to w takim razie skoro y = uv = − | ||
x2 + C |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |