.
JAkkkkk: Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa umieszczonego w układzie
współrzędnych, jeśli na ramieniu końcowym tego kąta leży punkt P = ( – 15 , 17 ).
1 kwi 11:45
Jerzy:
Zacznij od policzenia długości promienia wodzącego punktu P
1 kwi 11:49
XXX: To jest pierwiastek z 514
Mógłby pan to rozwiązać?
1 kwi 11:50
XXX: Gdyż:
x2 + y2= 17 do kwadratu
1 kwi 11:54
salamandra: no i masz wszystko, podstawiaj teraz
1 kwi 11:56
salamandra: i nie x2+y2=172, tylko (−15)2+172=r2
1 kwi 11:56
XXX: noi wyszło 514
i teraz musze obliczyc
sin
cos
tg
ctg
kątów alfa
tylko nw jak to
1 kwi 11:59
1 kwi 12:02
XXX: A nie da się wyciągnać z pierwiastka
trzeba napisać 514?
to np.:
sin kata: to 17/514 * 514/514= 17 pierwiatsków z 514 /514
Tak o?
1 kwi 12:06
Anka: O właśnie jak to będzie pomożecie też to mam?
1 kwi 12:17
Jerzy:
Tak o.
1 kwi 12:48