matematykaszkolna.pl
Maturalki Saizou : Maturalnie Zad. 1 Dane są współrzędne wierzchołków A=(−3, −2) i C=(1, 5) trapezu ABCD. Oblicz współrzędne punktu przecięcia przekątnych tego trapezu, jeżeli podstawa AB jest cztery razy dłuższa od podstawy DC.
31 mar 19:08
wredulus_pospolitus: Wskazówka ... nie musisz wyznaczać żadnych prostych czy innych punktów.
31 mar 19:13
Saizou : Ci.... emotka niech maturzyści pomyślą
31 mar 19:15
Qn: Wg mnie, niech S(a,b)− punkt przecięcia przekątnych AB = 4DC Jeżeli mamy podany punkt początkowy i punkt końcowy wektora [a+3;b+2]=4*[1−a;5−b] Układ i koniec
31 mar 19:37
wredulus_pospolitus: da
31 mar 19:38
Saizou : emotka Zad 2 Pięciokąt ABCDE ma wszystkie kąty tej samej miary. Wykaż, że symetralne odcinków AB oraz CD przecinają się na dwusiecznej kąta DEA.
31 mar 19:49
Qn: A umiecie moze to bo nijak nie moge otrzymać tej równości https://matematykaszkolna.pl/forum/399031.html
31 mar 19:57
wredulus_pospolitus: Uwaga do zadania Jaki pięciokąt posiada wszystkie kąty wewnętrzne tej samej miary. Tak wiem ... psuję zabawęemotka
31 mar 19:57
Saizou : Jeśli myślisz o wielokącie foremnym, to błędnie myślisz emotka
31 mar 20:02
Kacper: Swego czasu zadałem zagadkę uczniom. Czy istnieje sześciokąt, który ma wszystkie kąty po 120 stopni i nie jest foremny? Jeśli tak, to narysuj taki. emotka
31 mar 20:17
Qn: taka trzy ramienna gwiazda?
31 mar 20:22
Saizou : Podbiję temat emotka
1 kwi 15:49
ICSP: Istnieje. Wystarczy 2 przeciwległe boki wydłużyć dowolnie( w sensie rozciągnąć) Taka operacja nie zmieni kątów ale pozbawi ten sześciokąt foremności.
1 kwi 15:52
Saizou : ICSP prawda emotka ja czekam na zadanie z 5−kątem
1 kwi 15:57
Kacper: ICSP ja zaproponowałem, żeby trójkąt równoboczny obciąć
1 kwi 21:03
gosia: Saizou: Punkt czerwony musi leżej na tej dwusiecznej https://images91.fotosik.pl/341/1027c0bf98eb0e5fgen.png Pomożecie z tymi prawdopodobieństwami: zad6 Rzucamy monetą wielorotnie. Otrzymujemy 1 jeśli wypadnie orzeł, natomiast 2 jeśli reszka. Wygrywamy grę, jeśli w pewnym momencie posiadamy dokładnie 100. Czy prawdopodobieństwo wygranej w grze jest większe, równe czy niższe niż 2/3 ? zad7 20 butów pochodzących z 10 par butów ustawia się w kolejce losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jest zestaw 10 kolejnych butów z 5 lewymi butami i 5 prawymi butami w linii? zad8 Marek gra w kości z prawidłową 8−stronną kostką, w której wygrywa, jeśli zdobędzie 3 punkty. Zaczyna od 0 punktów i zyskuje 3 punkty, jeśli rzuci 1, 2, 3 lub 4. Traci trzy punkty za wyrzucenie 5 lub 6 i traci cztery punkty za wyrzucenie 7 lub 8. Jakie jest prawdopodobieństwo że Marek nigdy nie wygrywa gry?
1 kwi 23:06