Maturalki
Saizou :
Maturalnie
Zad. 1
Dane są współrzędne wierzchołków A=(−3, −2) i C=(1, 5) trapezu ABCD.
Oblicz współrzędne punktu przecięcia przekątnych tego trapezu, jeżeli
podstawa AB jest cztery razy dłuższa od podstawy DC.
31 mar 19:08
wredulus_pospolitus:
Wskazówka ... nie musisz wyznaczać żadnych prostych czy innych punktów.
31 mar 19:13
Saizou :
Ci....

niech maturzyści pomyślą
31 mar 19:15
Qn: Wg mnie, niech S(a,b)− punkt przecięcia przekątnych
AB = 4DC
Jeżeli mamy podany punkt początkowy i punkt końcowy wektora
[a+3;b+2]=4*[1−a;5−b]
Układ i koniec
31 mar 19:37
wredulus_pospolitus:
da
31 mar 19:38
Saizou : 
Zad 2
Pięciokąt ABCDE ma wszystkie kąty tej samej miary. Wykaż, że symetralne odcinków AB
oraz CD przecinają się na dwusiecznej kąta DEA.
31 mar 19:49
31 mar 19:57
wredulus_pospolitus:
Uwaga do zadania

Jaki pięciokąt posiada wszystkie kąty wewnętrzne tej samej miary.
Tak wiem ... psuję zabawę
31 mar 19:57
Saizou : Jeśli myślisz o wielokącie foremnym, to błędnie myślisz
31 mar 20:02
Kacper:
Swego czasu zadałem zagadkę uczniom.
Czy istnieje sześciokąt, który ma wszystkie kąty po 120 stopni i nie jest foremny? Jeśli tak,
to narysuj taki.
31 mar 20:17
Qn: taka trzy ramienna gwiazda?
31 mar 20:22
Saizou : Podbiję temat
1 kwi 15:49
ICSP: Istnieje.
Wystarczy 2 przeciwległe boki wydłużyć dowolnie( w sensie rozciągnąć)
Taka operacja nie zmieni kątów ale pozbawi ten sześciokąt foremności.
1 kwi 15:52
Saizou :
ICSP prawda

ja czekam na zadanie z 5−kątem
1 kwi 15:57
Kacper:
ICSP ja zaproponowałem, żeby trójkąt równoboczny obciąć
1 kwi 21:03
gosia: Saizou:
Punkt czerwony musi leżej na tej dwusiecznej
https://images91.fotosik.pl/341/1027c0bf98eb0e5fgen.png
Pomożecie z tymi prawdopodobieństwami:
zad6
Rzucamy monetą wielorotnie. Otrzymujemy 1 jeśli wypadnie orzeł, natomiast 2 jeśli reszka.
Wygrywamy grę, jeśli w pewnym momencie posiadamy dokładnie 100. Czy prawdopodobieństwo
wygranej w grze jest większe, równe czy niższe niż 2/3 ?
zad7
20 butów pochodzących z 10 par butów ustawia się w kolejce losowo. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że jest zestaw 10 kolejnych butów z 5 lewymi butami i 5 prawymi butami w
linii?
zad8
Marek gra w kości z prawidłową 8−stronną kostką, w której wygrywa, jeśli zdobędzie 3 punkty.
Zaczyna od 0 punktów i zyskuje 3 punkty, jeśli rzuci 1, 2, 3 lub 4. Traci trzy punkty za
wyrzucenie 5 lub 6 i traci cztery punkty za wyrzucenie 7 lub 8. Jakie jest prawdopodobieństwo
że Marek nigdy nie wygrywa gry?
1 kwi 23:06