planimetria
salamandra:

Punkt W jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Prosta przechodząca przez punkty A i W
przecina okrąg opisany na trójkącie ABC w punkcie D. Wykaż, że trójkąt BDW jest równoramienny.
Ustaliłem jedynie, że "x" są równe jako odcinki styczne, kąt ACB i ADB kąty wpisane oparte na
łuku AB,
AWB kąt środkowy oparty na łuku AB, kąt DWB to będzie 180−2α i kąt DBW w tym momencie to
180−α−(180−2α)=α, więc DWB równoramienny, bo ma dwa kąty α przy podstawie DB
28 mar 19:13
ite: A gdzie jest na rysunku środek okręgu opisanego na ΔABC?
28 mar 19:26
salamandra: o kurde, zagalapowałem się
28 mar 19:27
salamandra: zagalopowałem*
to nie wiem w takim razie jak to ugryźć

z błędnego rozwiązania tak pięknie wyszło, ale
faktycznie, to jest środek okręgu wpisanego a nie opisanego
28 mar 19:31
Maciess: Ile wynosi miara kąta BWD? Ile w takim razie miara kąta WBD? Co jeśli trójkąt ma dwa takie
same kąty?

Koniec zadania
28 mar 19:34
salamandra:

Zmienię koncepcję, może z tego "coś" wyjdzie

teraz zauważyłem, że skoro prosta AD przechodzi przez środek okręgu wpisanego "W", to musi
dzielić kąt BAC na dwa równe kąty, jako że środek leży na przecięciu się dwusiecznych.
Analogicznie prosta BW

też podzieli na dwa kąty γ
28 mar 19:35
f123: @salamandra z definicji srodek okregu wpisanego w trojkat lezy na przecieciu jego dwusiecznych
katow
28 mar 19:40
salamandra: no zastosowałem to jak widzisz, ale nadal nie wiem jak "dopiąć"
28 mar 19:41
f123: @salamandra juz patrze na tresc zadania, moze cos podpowiem
28 mar 19:42
Maciess: Na pierwszym rysunku masz wszystko. Przeczytaj co ci napisalem
28 mar 19:43
ite: Ile ma <DWB ?
28 mar 19:43
salamandra: No właśnie Maciess przeczytałem, ale nie widzę jak znaleźć ten BWD
28 mar 19:44
f123: @salamandra przypomnij sobie katy wpisane w okrag, a katy srodkowe
28 mar 19:46
28 mar 19:47
Maciess:

Do ilu sumują się kąty przyległe?
28 mar 19:47
f123: sorry, jednak nie, farmazona strzelilem, myslalem ze W jest to srodek okregu opisanego na
trojkacie
28 mar 19:47
salamandra: @f123, przecież trójkąt DBW nie jest wpisany w okrąg
28 mar 19:47
salamandra: Ja też ten błąd popełniłem jak widac po moim pierwotnym rozwiązaniu
28 mar 19:48
salamandra: Maciess, problem w tym, że tam nie ma 2α.
28 mar 19:48
Maciess: A to pardon
28 mar 19:49
f123: @salamandra mam juz rozwiazanie, zaraz ci tu je przepisze
28 mar 19:53
salamandra: Nie musisz, Eta kiedyś tam dokończyła

dzieki
28 mar 19:54
f123: kat BCA = 180 −2α − 2β
Trojkat ACE (E − punkt przeciecie sie srodkowej z obkiem trojkata)
kat CEA = 3α − 2β = kat BED
Trojkat BWD
kat BWD = α + β
kat BDW = kat BCA (katy wpisane w okrag, oparte na tym samym luku) = 180 − 2α − 2β
Trojkat BED
kat EBD = α
Trojkat BWD
kat WBD = α + β
kat BWD = α + β
kat BDW = kat BCA (katy wpisane w okrag, oparte na tym samym luku) = 180 − 2α − 2β
28 mar 19:57
f123: @salamandra za pozno
28 mar 19:58
Eta:
28 mar 19:58