Planimetria
KML:
![rysunek](rys/129134.png)
Punkt W jest srodkiem okregu wpisanego w trojkąt ABC. Prosta przexhodzaca przez punkty A i W
przecina okrąg opisany na trojkącie Abc w punkcie D. Wykaz , ze trojkat BDW jest
równoramienny.
7 lut 22:00
Eta:
![rysunek](rys/129135.png)
Środek W leży w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów trujkąta ABC
to 2α+2β+2γ=180
o ⇒ α+β+γ=90
o ⇒ α+β= 90
o−γ
i z własności kątów wpisanych w duży okrąg
W ΔBWD |<BWD|= 180
o−(|<WBD|+|<WDB|)= ..... = 90
o−γ
zatem ΔWBD jest równoramienny o ramionach |WD|=|BD|
7 lut 22:50
Adam: trujkąt
7 lut 23:02
Adam: dowód bardzo ładny
7 lut 23:03
Eta:
tr
ójkąt ( może będę "prezydentem " w b
ólu
7 lut 23:16
salamandra: Eta, moglbym jeszcze dopytać skąd u Ciebie się wziął kąt α przy wierzchołku B?
28 mar 20:29
Eta:
To kąty wpisane oparte na łuku CD = α
28 mar 20:31
salamandra: a no tak
28 mar 20:33