planimetria
salamandra:

Dany jest trójkąt ABC. Odcinek CD jest wysokością tego trójkąta, punkt E jest środkiem boku BC
i CD=DE. Udowodnij, że trójkąt CDE jest równoboczny.
Próbowałem z trójkąta DBC (prostokątnego) coś wyznaczyć, ale ciągle jest to cholerne "l" przeze
mnie wyznaczone i nie wiem jak się tego pozbyć, musze jakoś pokazać że x=h.
28 mar 13:26
Gangster: h to stodkowa boku DB a DBC jest trojkatem protokatnym wiec h=x
28 mar 13:28
Gangster: oczywiscie srodkowa boku BC a nie BD
28 mar 13:28
maturka20: Narysuj okrąg opisany na trójkącie prostokątnym DBC. Bedzie coś z jego promieniami .
28 mar 13:29
salamandra: Gangster, szczerze mówiąc nie wiem co ma środkowa do tego że h=x
28 mar 13:30
maturka20: E − środek okregu opisanego wiec boki trójkąta CDE mają po R.
28 mar 13:33
salamandra: To już jest jasne, dzięki
28 mar 13:38
28 mar 13:40
salamandra: spróbuję pomóc jeśli potrafię
28 mar 13:40
Gangster: h to srodkowa BC bo dzieli go na polowy srodkowa trojkata prostokatnego jest rowna R opisanego
na nim koła i jest rowna polowie przeciwprostokatnej
28 mar 13:45
Gangster: stad wynika ze CDE ma 3 boki rownej dlugosci, c.n.d
28 mar 13:47
salamandra: już mi się przypomniało

dzięki raz jeszcze
28 mar 13:48