trójkąt
maturka20: Niech ABC bedzie trójkatem ostrokątnym z wysokoscią CD=h oraz niech O bedzie srodkiem okregu
opisanego na tym trójkacie. Oblicz kąt ∡ CDO wiedząc że ∡ ABC=α oraz ∡ BCA=β.
28 mar 12:51
f123: zrob rysunek, przypomnij sobie gdzie lezy srodek okregu opisanego na trojkacie. Jak juz te obie
rzeczy zrobisz, zadanie staje sie banalne
28 mar 12:56
maturka20: To jest punkt przecięcia symetralnych ale nadal nie wiem co dalej
28 mar 13:17
salamandra:

coś takiego, taki rysunek?
28 mar 13:47
maturka20: No tak rysunek ok i i nie wiem jak policzyc ten kąt CDO
28 mar 13:56
salamandra: nie wiem, próbowałem coś z tw. sinusów, ale też nic nie wychodzi
28 mar 14:09
f123: A po co z tw cosinusow, symetralne bokow sa pod katem prostym, moze to bedzie jakas podpowiedz
28 mar 14:11
salamandra: {h}{sinα}=2R
wiemy, że CO i DO=R, ale co dalej
28 mar 14:11
f123: Jak wroce do domu ci to napisze
28 mar 14:11
f123:

kat BED = 180 − α
kat FOG = 180 − β
kat FOH = α − β
kat OED = α
kat HOD = α − 2β
kat HDO = 90 − 2β − α
a wiec
kat CDO = 2β + α
28 mar 14:38
f123: chyba tak to bedzie szlo
28 mar 14:39
salamandra: Skąd masz ze FOG = 180−β?
28 mar 14:47
salamandra: Jako czworokąt traktujesz tak?
28 mar 14:47
maturka20: Możesz wyjaśnić jak policzyłeś BED
28 mar 14:48
salamandra: Potraktował jak czworokąt− BDEG
28 mar 14:50
f123: @salamandra czworokat CFOG
28 mar 14:54
maturka20: A jak policzyłeś ten pierwszy kat BED
28 mar 14:56
salamandra: Napisałem Ci
28 mar 14:59
maturka20: Nadal nie wiem skąd ten BED
28 mar 15:02
salamandra:

90+90+α+γ=360
180+α+γ=360
γ=180−α
28 mar 15:08
maturka20: Ale to nie jest kat BED tak jak napisał f123
28 mar 16:18
maturka20:
28 mar 18:50
f123: To jest BED
28 mar 18:53
f123: sory, GED
28 mar 18:54
maturka20: ok a nie rozumiem czemu kat HOD = α − 2β

Mogę prosić o wyjaśnienie?
28 mar 23:50
maturka20: Nie wiem nadalczemu HOD=α − 2β

Staram sie zrozumieć
29 mar 00:15
f123: HOD = 360 − FOG − HOF − DEG
29 mar 00:18
maturka20: Coraz bardzie sie gubie a czemu kat FOH = α − β ?
29 mar 00:32
f123: kat FAD = 180 − α − β
Czworokat FOHA:
dwa katy proste (360 − 2 * 90 = 180)
czyli 180 − α − β + FOH = 180 => FOH = α + β
29 mar 00:34
maturka20: A napisałes wcześniej że FOH = α − β
29 mar 00:37
maturka20: HOD = 360 − FOG − HOF − DEG, czemu tu odejmujesz kąt DEG?
29 mar 00:39
f123: @maturka20 o shi... to cale zadanie poszlo, jak nie bedziesz miala za zle, rozpisze ci to
dzisiaj rano, ale tu jedynie najprawdopodobniej sie zniemi wynik ostatecznego kata na 2β − α
29 mar 00:40
f123: @maturak20 aby otrzymac kat HOD, musze odjac DEG tez
29 mar 00:41
maturka20: Uff tak się nameczyłam żeby zrozumieć twoje rozwiązanie to 14:38

ale spoko poczekam do rana
29 mar 00:42
f123: ciezko mi sie skupic przez kwarantanne

i te atmosfere
29 mar 00:43
maturka20: f123: @maturak20 aby otrzymac kat HOD, musze odjac DEG tez
Nie rozumiem czemu musisz go odjąc
29 mar 00:43
f123: sorry... DOG
29 mar 00:44
maturka20: Wg mnie to HOD = 360 − FOG − HOF − DOE , tylko nie znam miary DOE
29 mar 00:45
f123: znamy, zobacz czworokat a katem α i dwoma katami prostymi
29 mar 00:45
maturka20: A ile wynosi DOG
29 mar 00:46
f123: @maturka20 ja... zostaw to rozwiazanie i zapomnij o nim, teraz zobaczylem ze zle jest, no coz z
rana postaram ci sie nowe napisac jak znajde...
29 mar 00:47
maturka20: Ok bo już tracę nadzueję
29 mar 00:48
wredulus_pospolitus:
Rozumiem, że zadanie NIE JEST rozwiązane

29 mar 00:48
maturka20: Niestety było o 14:38 ale nie rozumiałam jak policzył kąt HOD i nadal nie wiem.....
29 mar 00:55
wredulus_pospolitus:

Powiem tak ... mam rozwiązanie ... ale to są chooooolernie koszmarne przekształcenia, których
nawet nie mam zamiaru o tej porze wypisywać.
Ogólnie −−− wyznaczamy kolejne długości w tym trójkącie w zależności od 'h' oraz funkcji
trygonometrycznych z α, β i wszelkimi kombinacjami z nimi związanymi (+/− +/− od kątów)
| | w | |
w pewnym momencie będziemy w stanie wyznaczyć długości w i x ... kąt γ będzie arctg( |
| ) |
| | x | |
No ale to z pewnością nie oto chodziło w tym zadaniu
29 mar 01:39