planimetria
salamandra:

Punkt P należy do środkowej CS trójkąta ABC. Uzasadnij, że pola trójkątów APC i PBC są równe.
β=180−α
| | 1 | |
PASC=PSBC, bo PASC= |
| *(z+y)*sinα, a |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PSBC= |
| *(z+y)*sin(180−α)= |
| *(z+y)*sinα |
| | 2 | | 2 | |
P
ASP i P
PSB również równe na tej samej zasadzie, ale jak udowodnić dla APC i PBC?
27 mar 19:27
wredulus_pospolitus:
Straszne rzeczy piszesz

wystarczy narysować H (z wierzchołka C) i h (z wierzchołka P)
I mamy:
więc:
P
APC = P
ASC − P
ASP = P
BSC − P
BSP = P
BPC
27 mar 19:31
wredulus_pospolitus:
Nie mówić już o tym, że można się powołać na twierdzenie że środkowa dzieli pole trójkąta na
dwa równe pola.
27 mar 19:32
Saizou :
To analogiczne zadanie. Niech dany będzie trapez ABCD oraz niech P będzie punktem
przecięcia się jego przekątnych. Uzasadnić, że PASD=PBSC.
27 mar 19:33
ICSP: PASC = PBSC
PASP + PAPC = PBCP + PBPC
ponieważ PASP = PBSP to
PAPC = PBPC
a to jest własnie teza.
27 mar 19:33
f123: A wiec:
PASP + PAPC = PASC
PSBP + PBPC = PSBC
PASC = PSBC
PASP = PSBP
PSBP + PBPC = PASP + PAPC ⇒ PAPC = PBPC
27 mar 19:34
salamandra: ależ ja głupi, przecież od tego ACS mogę odjąć ASP co wyliczyłem i mam APC
27 mar 19:36
salamandra:

@Saizou pamiętam jak Eta lub Mila gotowy wzór na coś podobnego podawały, ale to było bodajże
dla takiej sytuacji
że P
trapezu=
√P12+P22 bodajże?
27 mar 19:40
f123: A na maturze mozna korzystac z gotowych wzorow, ktore nie sa w karcie wzorow maturalnych? Czy
trzeba je wyprowadzac jak w fizyce?
27 mar 19:42
wredulus_pospolitus:

rozpatrz pola
czerwonego i
niebieskiego trójkąta. A następnie odejmij pole 'części
wspólnej'
27 mar 19:42
salamandra: To wtedy będę miał pole dwóch małych, a jak udowodnić ze są one równe?
27 mar 19:47
wredulus_pospolitus:
udowodnisz od wykazania, że
czerwpny i
niebieski mają równe pola ... a jak to
udowodnić
27 mar 19:49
wredulus_pospolitus:
dowodzisz to od wykazania*
27 mar 19:50
Saizou :

P
ABC=P
ABD zapisz to za pomocą P
1, itd.
27 mar 19:51
salamandra: no łatwo, bo wysokość będzie wspólna i podstawa również
27 mar 19:52
salamandra: PABC=P1+P3
PABD=P1+P4
P1+P3=P1+P4
P3=P4
27 mar 19:55
Saizou :
27 mar 19:56
salamandra: Pamiętacie ten wzór na pole trapezu znając P
1 oraz P
2, czy musimy poczekać na którąś z Pań?
27 mar 20:00
27 mar 20:09
salamandra:
27 mar 20:13