DOWÓD TRYGONOMETRIA
Korneliusz: | | 2sin2α+2sin2β−1 | | 1 | |
wiedząc, że α+β=90 stopni, wykaż, że |
| = |
| |
| | tg3α*tg3β+1 | | 2 | |
27 mar 14:49
Eta:
to sinβ=cosα i tgβ= tgα
i licz..........
27 mar 14:51
Korneliusz: nie bardzo wiem, co mam zrobić z tym mianownikiem
27 mar 15:11
Korneliusz: ps. z czego to wynika? "to sinβ=cosα i tgβ= tgα"
27 mar 15:12
Eta:
α+β=90
o ⇒ β= 90
o−α
to sinβ= sin(90
o−α)= cosα i podobnie .... tgβ=ctgα ( poprzedni umknęła mi literka
c
| | 2(sin2α+cos2α)−1 | | 2*1−1 | |
L= |
| = |
| =....=1/2 |
| | (tgα*ctgα)3+1 | | 13+1 | |
27 mar 15:16
27 mar 15:17
Korneliusz: okej, nie pasował mi ten tgα

dzękuję
27 mar 15:25
Eta:
27 mar 15:26