Dowody trójkąt ABC
Korneliusz:

Trójkąt ABC jest równoboczny. Na boku BC obrano punkt D oraz przedłuzono bok AC do punktu E
tak, że AD=DE.
Wykaż, że BD=CE.
Jak wyliczyć alfę bądź bętę lub jak udowodnić, że BD = CE? Proszę o pomoc
26 mar 23:28
27 mar 00:15
f123: juz blisko byles

zauwaz, ze trojkaty AFD i CED maja takie same katy, czyli oraz |AD| = |ED|
i |CD| = |FD| a wiec |AF| = |CE|, jak narysowales, trapez AFDB jest rownoramienny a wiec |AF|
= |DB| => z tego wynika ze |DB| = |CE|
27 mar 00:16
f123: @Eta no niee...ktos byl szybszy
27 mar 00:17
a7: CD=FD=FC
trójkąt CED jest przystający do AFD (k,b,k) CE=AF AF=DB czyli CE=DB
27 mar 00:18
Eta:
Blisko, blisko ,.... coraz bliżej ...też do rana
27 mar 00:34
Eta:
@f123
kto był szybszy ? 00:15 czy 00:16
27 mar 00:37