matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg arytmetyczny
Lulu:
Dla jakich wartości x liczby x−1, 4, 8 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
26 mar 14:16
wredulus_pospolitus:
https://matematykaszkolna.pl/forum/398877.html
26 mar 14:18
Jerzy:
2*4 = x − 1 + 8 ⇔ 8 = x − 1 + 8 ⇔ 0 = x − 1 ⇔ x = 1
26 mar 14:29