prawdopodobienstwo
Gangster: O zdarzeniach A, B ⊂ Ω wiemy, że są niezależne. Wiadomo też, że P(A ∩ B′) = 0,14 oraz
P(A ∪ B) = 0,44. Oblicz P(A), P(B), P(A′ ∪ B′).
Wychodzi mi P(B)= 0,3 co jest zgodne z odp.
i P (A)= 0,28 a w odp jest 0,2.
Jaki jest poprawny wynik od P(A)?
25 mar 20:49
Eta:
P(B)=0,3
z niezależności zdarzeń : P(A)*P(B)=P(A∩B) ⇒ P(A∩B)=0,3P(A)
oraz P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B)
...........
P(A)=0,2
25 mar 21:31
wmboczek: 0,2
(0,14+x)*0,3=x
x to P iloczynu
25 mar 21:32
Gangster: a niezaleznosc zdarzen moze trafic sie na maturze? bo jest to zadanie z ksiazki sredniej ktora
rzekomo przygotowywuje do matury ale jak patrze na chociazby zakres materiału do matury na tej
stronie czy w zbiór kiełbasy to nic takiego nie ma.
25 mar 22:32
Gangster: 
?
25 mar 23:18
Eta:
Niezależność zdarzeń jest w programie nauczania
i może się pojawić też na maturze
25 mar 23:20
25 mar 23:22
Gangster: Tak ale spojrz, tutaj nawet na stroniejest zaznaczone jako materiał na studiach.
26 mar 10:52