Dla jakich wartości m równanie 3x^2-xlogm+1=0 ma pierwiastki spełniające warunek
Ania: (x1)2+(x2)2=1
Proszę o pomoc i czy przy obliczaniu delty powinnam robić założenie do logm?
25 mar 17:54
a7: trzeba skorzystać z wzorów Viete'a
(x1+x2)2=x12+x22+2x1x2
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
25 mar 17:58
Bleee:
Zauważ, ze
x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2
Zastosuj wzory Viete'a
Co do Δ
Δ = (logm)2 − 12 > 0 ⇔ log m ∊ ( jakiego) ⇔ m ∊ (jakiego)
25 mar 17:58
25 mar 17:59
Ania: dziękuję,tylko gdy liczę delte wychodzi mi ogromna liczba,natomiast przy warunku wychodzi mi
logm=√15
25 mar 18:03
Szkolniak: | | −b | | logm | | c | | 1 | |
x1+x2= |
| = |
| oraz x1*x2= |
| = |
| |
| | a | | 3 | | a | | 3 | |
3log
2m=45
log
2m=15 ∧ m>0
logm=
√15 v logm=−
√15
| | 1 | |
(m=10√15 v m= |
| ) ∧ m>0 |
| | 10√15 | |
| | 1 | |
zatem: m∊{ |
| ,10√15} |
| | 10√15 | |
25 mar 18:25
Szkolniak: + odnosisz się do delty
25 mar 18:27