Funkcja kwadratowa
Szkolniak: Ile istnieje równań postaci x
2−px−q=0, których współczynniki p,q∊N i pierwiastki dodatnie są
mniejsze od 10?
Pytanie − czy mogę stworzyć sobie układ współrzędnych POQ, nałożyć odpowiednie warunki (na
końcu wyciągnąć część wspólną) i potem odczytać z wykresu ile takich równań byłbym w stanie
ułożyć?
Bo wypisałem te warunki, ale nie wiem czy o to w tym chodzi − proszę o rady, nie całe zadanie
25 mar 17:22
25 mar 17:29
Szkolniak: Dzięki
a7
25 mar 18:01
Mila:
Spróbuj tak ustalić,
na osiach : p,q
w(10)>0⇔100−10p−q>0
Masz odpowiedź do zadania ( 441)
Ja wypisałam 3 przypadki (1,2,9 ) i obliczyłam sumę 9 wyrazów ciągu.
Wykres pomaga.
25 mar 18:23
Szkolniak: Właśnie próbowałem wypisać wszystkie warunki, ale nawet jeśli bym to odpowiednio zrobił to i
tak chyba nie jestem w stanie policzyć tego ''na goło'', jeśli jest ich aż 441
Swoją drogą wyszedł mi warunek q<0 co jest sprzeczne z tym, że q∊N − więc ciekawy jestem czy da
radę to jakoś w ten sposób zrobić
25 mar 18:33
Mila:
p ,q∊N+
Δ>0 dla każdego p,q
x1*x2=−q<0 z tego wynika, że zawsze jeden pierwiastek jest dodatni.
np. x2>0
Wartość trójmianu musi być dodatnia dla x=10 bo wtedy x2<10
stąd warunek:
100−10p−q>0⇔q<100−10p ( wszystko poniżej tej prostej)
teraz narysuj układ wsp.POQ i prostą q=100−p,
patrz na p=1 i zanotuj liczbę rozwiązań
dalej sam.
( 2 lub linijki mają być )
25 mar 18:44
Szkolniak: O to mi właśnie chodziło, dziękuje

Mam jeszcze pytanie odnośnie warunku związanego z iloczynem:
Mamy w poleceniu, że pierwiastki dodatnie, zatem x
1x
2>0 ⇔ −q>0 ⇔ q<0 .. dlaczego nie możemy
z tego tutaj skorzystać?
25 mar 18:51
Mila:
q>0 z założenia, zatem x1*x2 =−q ma wartość ujemną i tylko jeden pierwiastek może być
dodatni,
chodzi o jeden dodatni pierwiastek w każdym z ustalonych równań.
25 mar 19:12
Mila:
Zrobione?
25 mar 19:53
Szkolniak: Zrobione

Mam jeszcze 'drugi wariant' tego zadania, mógłbym się poradzić?
25 mar 20:00
Mila:
Tam miała być prosta q=100−10p, zauważyłeś?
Tak, pisz II wariant.
25 mar 20:02
Szkolniak: A nie zauważyłem, ale rozpatrzyłem ten warunek w zeszycie i z zeszytu przepisałem i wyszło
dobrze

''Ile istnieje równań postaci x
2−px−q=0, których współczynniki p,q∊N i dodatnie pierwiastki są
mniejsze od danej liczby r∊N?"
Co w tym przypadku gdy dana liczba nie jest sprecyzowana?
25 mar 20:06
Mila:
Zaczynasz tak samo:
x1*x2=−q<0
r2−pr−q>0
q<r2−pr
dla p=1 liczba rozwiązań.....?
dla p=r−1 liczba rozwiązań=r−1
Sr−1=....
25 mar 20:32
Szkolniak: Nie do końca rozumiem..
1) Czy mogę w jakikolwiek sposób narysować prostą q=r2−pr?
2) Czy dla p=1 liczba rozwiązań będzie równa 1?
25 mar 20:49
Mila:
Raczej nie, ale zastosuj analogię, jak ustaliłeś liczbę rozwiązań ( działanie arytmetyczne)
dla p=1.
Jeśli będą kłopoty , to wrócę do poprzedniego zadania.
Myśl.
25 mar 20:52
Mila:
Dla p=1 liczba rozwiązań zależna od r
25 mar 20:58
Szkolniak: Dla sprostowania − czyli dla p=1 liczba rozwiązań nie jest równa 1?
Bo nie wiem czy się tym kierować teraz
25 mar 21:00
Szkolniak: Nie było pytania − myślę dalej
25 mar 21:01
Mila:
Analizuj poprzednie rozwiązanie, dasz radę
25 mar 21:04
Szkolniak: Liczba rozwiązań dla p=1: r2−r−1?
25 mar 21:06
Mila:
Bingo
25 mar 21:12
Szkolniak: Czyli dla każdego p=k, gdzie k∊{1,2,3,...,r−1} liczba rozwiązań będzie równa r2−kr−1?
25 mar 21:25
Mila:
Tak, interesuje Cię dla
p=1 masz : p
1=r
2−r−1
p=r−1 : p
r−1=r−1
25 mar 21:28
Szkolniak: | | r2 | |
Zatem istnieje: (r−1)( |
| −1) postaci takich równań?  |
| | 2 | |
25 mar 21:35
Mila:
Tak

To było trudne zadanie. Przydałoby się założenie dla r?
25 mar 21:38
Szkolniak: Gdyby nie poprzedni przykład to raczej bardzo ciężko byłoby mi wpadać na te wszystkie rzeczy..
Bo trochę czarna magia skąd to się brało

Ale trzeba ćwiczyć
r∊{2,3,4,...}?
25 mar 21:43
Mila:
Dlatego ważne jest rozwiązywanie zadań z uwzględnieniem zasady stopniowania trudności.
25 mar 21:45
Szkolniak: W mojej książce to zadanie jest właśnie oznaczone dwoma gwiazdkami − czyli 'bardzo trudne'

Ale bywało różnie w tej książce z tak oznakowanymi zadaniami − niektórym bym nie dał tyle
25 mar 21:47
Mila:
Jeśli masz trudne zadanie, to czasem sam możesz ułożyć zadanie podobne, ale nieco łatwiejsze,
( konkretne dane, itp) rozwiązać i szukać analogii.
25 mar 21:47
Szkolniak: Pewnie, ale też moim zdaniem lepiej sobie nie ułatwiać i szukać analogii na literkach, ćwiczyć
Chociaż czy to zadanie mogłoby się pojawić na maturze? Jak myślisz?
25 mar 21:55
Mila:
Myślę, że żadne z tych dwóch zadań nie pojawi się na maturze. To dobre dla ćwiczenia umysłu,
sprawdzenie rozumowania.
25 mar 22:26
Szkolniak: W domu i na spokojnie

a jaka satysfakcja jak się je zrobi
Wracając do zastrzeżenia co do 'r' − poprawne?
25 mar 22:29
Mila:
Właśnie− satysfakcja

Myślę , że założenie dobre.
25 mar 22:33
Szkolniak: Super

dzięki piękne za pomoc i wyjaśnienie zadania
25 mar 22:36