nietypowe zad
jaros:

Ile jest równa objętość wielościanu, którego wierzchołkami są środki krawędzi dowolnego
czworościanu o objętości V?
| 1 | | 1 | |
Przepraszam za rysunekXD ale mógłby mi ktos powiedziec dlaczego odp |
| V a nie |
| V |
| 2 | | 8 | |
skoro objętość to abc a środki to równoważnie połowki
23 mar 21:44
a7: czworościan to nie prostopadłościan
23 mar 21:48
salamandra: czworościan to ostrosłup a nie graniastosłup, to po pierwsze
23 mar 21:48
23 mar 21:51
23 mar 21:52
jaros: | 1 | |
4* |
| V bo mamy 3 naroża na dole i jedno u góry? |
| 8 | |
23 mar 21:54
a7: tak
23 mar 21:55
a7:
23 mar 21:57
Mila:

V
ABCS=V
Odcinasz 4 naroża (jak u a7)
| 1 | |
Ostrosłup KLMS jest podobny do ostrosłupa ABCS w skali k= |
| |
| 2 | |
Stosunek objętości brył podobny jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
| 1 | | 1 | |
Vb=V−4* |
| V= |
| *V− objętość bryły, która pozostaje po odcięciu 4 naroży. |
| 8 | | 2 | |
23 mar 22:17