zadania
Blue: Mógłby ktoś pomóc z tymi dwoma zadankami?

zad.1 Objętość wielościanu, którego wierzchołkami są środki krawędzi dowolnego czworościanu o
objętości V, jest równa:
Może jakiś rysunek, podpowiedź

| | sin2250−sin2650 | |
zad.2 Zaokrąglij liczbę |
| do dwóch miejsc po przecinku. |
| | 7sin200cos200 | |
Zakoduj pierwsze trzy cyfry rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
| | −√2 | | 1 | |
Wyszło mi tutaj |
| * |
| , ale coś chyba źlee... |
| | 7 | | cos200 | |
17 sty 11:25
Blue:
17 sty 13:41
Eve:

nie za bardzo widzę co dalej
17 sty 13:48
Eve: | sin90*sin(−40) | |
| , może tak |
| 7/2*2sin40 | |
17 sty 13:53
Eve: bez *2 w mianowniku
17 sty 13:54
Mila:
Odcięte zostaną 4 naroża.
| | 1 | |
Ostrosłup odcięty jest podobny do dużego w skali 1:2. Zatem jego objętość jest równa |
| V. |
| | 8 | |
(stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa)
| | 1 | |
V odciętego naroża jest równe |
| V. |
| | 8 | |
17 sty 15:52
Mila:
sin65=cos(25)
| | −cos(2*25) | | −cos(50) | | −2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | | | | | 7 | |
17 sty 16:05
Blue: Dzięki Mila

!
17 sty 17:38
Blue: Ale w sumie Mila to to 2 zadanie by się nie zgadzało, bo wyjdzie 028, a mam w odpowiedziach
029... Czyżby przybliżone?
18 sty 01:05
18 sty 01:11
Blue: no ale w treści nic nie podali, że mamy przybliżać
18 sty 01:32
olka:
To powinno być jasne! że jeżeli masz podać wynik do dwu miejsc po przecinku
to ≈ −0,29 i tyle
18 sty 01:34
Blue: ok
18 sty 12:06