obwód..
456: 1 Obwód prostokąta jest równy 40. Jeśli długość większego boku zwiększymy 0 4, to
stosunek długości boków tak otrzymanego prostokąta będzie równy 1 : 2. Wyznacz
długości boków prostokąta.
2• Dany jest stożek, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym.
Objętość stożka jest równa V = 72π√3. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
23 mar 15:48
janek191: x < y
2 x + 2y = 40
x + y = 20 ⇒ y = 20 −x
2 x = 20,4 − x
3 x = 20,4
x = 6,8
y = 20 − 6,8 = 13,2
23 mar 15:52
Tadeusz:
1) x to dłuższy z boków krótszy to 20−x
2(20−x)=x+4 ⇒ 36=3x ⇒ x=12
zatem boki to 12 i 8 cm
23 mar 15:56
a7:

ZAD.1
2*(2x−4)+2x=40 ⇒ x=8 ⇒2x−4=12
ODP. Dł. boków wynoszą 8 i 12
23 mar 15:56
janek191:
Ja zwiększyłem o 0,4
23 mar 15:59
23 mar 16:04
a7: 15:59 może autor wątku jeszcze ewentualnie doprecyzuje jaka jest treść zadania, ja wzięłam, że
0 to o
23 mar 16:05
456: 0 to o pomyłka
23 mar 16:07