matematykaszkolna.pl
kaśś: ,, moze mi ktoś ywylumaczyć emotikonka trojkat rownoboczny ma bok 12cm .oblicz pole i obwod kola opisanego na tym trojkacie
19 lis 16:25
Dominik: moze to Ci w czyms pomoze.. http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/geom6/geometria6/prezentacja/trojkaty1j.htm
19 lis 16:34
xpt: Tu masz wszystko czego CI potrzeba: 541 Ogólnie jeśli masz okrąg opisany na trójkącie (lub trójkąt wpisany w okrąg) to oznacza to, ze okrąg ma 3 punkty wspólne z trójkątem i są nimi wierzchołki trójkąta. Z włąsności trójkąta równobocznego wynika, że jego wysokości oraz środki okręgów opisanych na i wpisanych w ten trójkąt znajdują sie w jednym punkcie. Część wysokości tego trójkąta (konkretnie 2/3 - wynika to z własności trójkąta równobocznego) pokrywa się z R ( jako R oznacza się w wielu podręcznikach i zriorach zadań promień okręgu opisanego na trójkącie). Więc promień tego okręgu da sie opisać wzorem R=2/3 h Mam nadzieję, że w miarę przystępnie to wszystko opisałem. Myślę, że problemy z tym zadaniem wynikają z braku znajomości własności trójkąta równobocznego lub też braku wiedzy na temat tego, jak wygląda okrąg opisany na figurze.
19 lis 16:34