granica funkcji
salamandra: Chcę zrobić sobie pare przykładów na przypomnienie granic, ale mam pytanie− kiedy liczymy
granice z lewej i z prawej strony, a keidy ogólną? Bo nie rozumiem tego, czasami jest liczona
np 2+ i 2− a czasami przy x dążacym po prostu do 2
19 mar 00:09
wredulus_pospolitus:
liczymy granicę do '2' gdy po przekształceniach jesteśmy w stanie zlikwidować symbol
nieoznaczony z granicy
| | stała | |
Jeżeli jednak nie możemy tego uczynić bądź mamy granicę typu |
| wtedy liczymy |
| | 0 | |
jednostronne granice i sprawdzamy czy są sobie równe
Jednostronne granice także (od razu) liczymy w momencie w którym mamy funkcję podaną w formie
klamerkowej bądź gdy mamy moduł i dla x=2 następuje zmiana znaku
19 mar 00:23
salamandra: przykład:
| | √3x2+2 | | | | 2 | |
lim |
| = lim |
| =lim√3+ |
| = √3 |
| | x | | x | | x2 | |
x−>−
∞
Czemu wynik to −
√3?
19 mar 00:24
wredulus_pospolitus:
tak więc np.
| | x − 2 | |
limx−>2 |
| byśmy liczyli od razu (po przekształceniu) |
| | x2 − 4 | |
ale już
| | x+2 | |
limx−>2 |
| trzeba na lewo i prawostronną |
| | x2 − 4 | |
19 mar 00:25
wredulus_pospolitus:
wyciągasz z pierwiastka x
2
√x2 =
|x
|
a x <0 (bo przecież x −>
− ∞)
więc
√x2 = |x| =
−x
19 mar 00:26
wredulus_pospolitus:
spójrz na to inaczej
Licznik ≥ 0 (zawsze)
dla x −> −
∞ mianownik będzie < 0
no to jak granica może wyjść dodatnia
19 mar 00:27
salamandra: rozumiem, dzieki
19 mar 00:27
19 mar 00:37
wredulus_pospolitus:
oczywiście ... powinno być x−4 w mianowniku
19 mar 00:44
wredulus_pospolitus:
a w liczniku 1 + 2x − 9
19 mar 00:45
salamandra: No to powiem ci, że nadal nie idzie tego rozwiązać, ciagle symbol nieoznaczony
19 mar 00:47
salamandra: Bynajmniej ja nie potrafię
19 mar 00:47
wredulus_pospolitus:
| √1+2x − 3 | | ( (√1+2x)2 − 32)(√x + 2) | |
| = |
| *(√1+2x + 3)} = |
| √x − 2 | | ( (√x)2 − 22 | |
| | (1 + 2x − 9)(√x + 2) | | 2(x−4)(√x + 2) | |
= |
| = |
| = |
| | (x − 4)(√1+2x + 3 | | (x−4)*(√1+2x + 3) | |
| | 2(√x + 2) | | 2(√4 + 2) | | 2(2 + 2) | |
= |
| −−−> |
| = |
| = ...  |
| | √1+2x + 3 | | √1 + 8 + 3 | | 3 + 3 | |
19 mar 00:51
wredulus_pospolitus:
w pierwszej linijce to (√1+2x + 3) winno być w mianowniku
19 mar 00:52
salamandra: Nie zauważyłem że te dwójkę można wynieść i już się ładnie skraca

dzięki
19 mar 00:53