Granica funkcji
salamandra: Oblicz granice
x−>4
Próbowałem wynosić
√x przed nawias− symbol nieoznaczony, próbowałem usunąć pierwiastek w
mianowniku (a−b)(a+b), również symbol nieoznaczony. Nie wiem jak to zrobić i z góry zapytam
czy warto się nauczyć tej prostej bodajże metody de Hospitala, bo np. Photomath tylko
hospitalem to rozwiązuje, a ja chciałem klasyczna metoda
14 mar 15:00
wredulus_pospolitus:
Bo 'szpitalem' najszybciej jest
14 mar 15:04
salamandra: Szpital nie jest w podstawie wiec zakładam ze można to zrobić klasycznie, dlatego pytam
14 mar 15:04
wredulus_pospolitus:
Ale jak tak bardzo chcesz 'klasycznie', to:
| | √1+2x − 3 | | √x + 2 | | √1+2x + 3 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | √x − 2 | | √x + 2 | | √1+2x + 3 | |
| | (1 + 2x − 3)(√x + 2) | |
= |
| = .... i liczysz z tego granicę |
| | (x − 2)(√1+2x + 3) | |
14 mar 15:05
wredulus_pospolitus:
'szpital' wymaga od Ciebie umiejętności liczenia pochodnych.
Jeżeli ich nie znasz opanowałeś (a nie opanowałeś jeszcze) to nie zawracaj sobie nim głowy.
14 mar 15:07
salamandra: Aha, No ja pomnożyłem tylko to:
14 mar 15:08
salamandra: Właśnie pochodne ogarniam, jedno z moich mocniejszych stron, dlatego chyba ogarnę
14 mar 15:09