W trapez równoramienny o podstawach długości 24 cm oraz 6 cm można wpisać okrąg
nicki: W trapez równoramienny o podstawach długości 24 cm oraz 6 cm można wpisać okrąg
Oblicz:
− długości ramion trapezu
− obwód trapezu
− wysokość trapezu
− pole trapezu
− Ile razy obwód trapezu jest mniejszy niż jego pole?
18 mar 20:36
18 mar 20:40
Eta:

Podaję inny sposób
1/ z twierdzenia o odcinkach stycznych ( oznaczenia na rys.
i r
2=3*12 ⇒ r=6 to h=2r=12
P= 15*12=180
Obwód L= 60
P/L=3
18 mar 21:07
Leszek: A co ma pole do obwodu ? ?
Wynik jest dziwny bo wychodzi P/L = 3 cm ? Wiec jakie ( ile razy ? ? ? )
To tak jakby ktos pytal ile razy minuta jest wieksza od kilograma ? ? ? ( absurd ! ! )
18 mar 21:16
Eta:
No racja

nie czytałam treści

Może pytanie było : Ile razy
liczbowo
18 mar 21:23
Eta:
Co ma piernik do wiatraka ?
18 mar 21:23