Matematyka
marta: Ze zbioru A={−3,−2,−1,1,2,3} losujemy liczbę a,
natomiast ze zbioru B={−1,0,1,2} losujemy liczbę b.
Te liczby są odpowiednio współczynnikiem kierunkowym
i wyrazem wolnym funkcji liniowej f(x)=ax+b.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym,
że otrzymana funkcja f jest malejaca i ma dodatnie miejsce zerowe.
18 mar 19:42
a7: malejąca a=−3 , −2 , −1
dodatnie miejsce zerowe b=1, 2
18 mar 19:48
marta: A można bardziej szczegolowo
18 mar 19:49
18 mar 19:54
Jerzy:
@a7, wylosowano a = − 1 i b = 0. y = − x . Czy ta funkcja ma dodatnie miejsce zerowe ?
18 mar 19:54
a7:

i ona idzie wtedy z lewej do prawej na dół
b musi być większe od zera, żeby przecięła oś OX w "punkcie dodatnim"
18 mar 19:55
Eta:
A gdzie "ona idzie" ?

Nie można nigdzie wychodzić (bo jest koronawirus
18 mar 19:57
Jerzy:
OK. Nie doczytałem.
18 mar 19:57
janek191:
18 mar 19:59
Eta:
Co Janek ?
18 mar 20:00
janek191:
A ja wychodzę
18 mar 20:03
Eta:
Ze śmieciami ?
18 mar 20:04