Pr domo
Olaaa: Oblicz pole koła, którego średnia jest odcinek Xy, jeżeli :
X(2:−3)
Y(0:1)
18 mar 18:43
18 mar 18:44
Olaaa: A dała byś radę zrobić?
18 mar 18:45
daras: a Ty nie dasz rady

18 mar 18:52
Olaa: Nie ogarniam tego
18 mar 18:53
a7: no to zacznijmy od policzenia odległości między punktami
trzeba wziąc pierwszą wspólrzędną pierwszego punktu minus pierwsza wspoólrz. drugiego do
kwadratu, plus druga współrzena pierwszego punktu minus druga współrzędna drugiego punktu do
kwadratu potem to wszystko pierwiastkujemy
18 mar 18:57
Eta:
d
2=|XY|
2=4
2+4
2 = 32
P
k= .....
18 mar 18:57
wredulus_pospolitus:
Ale czego KONKRETNIE nie ogarniasz

Odpowiedź "wszystkiego" NIE JEST dobrą odpowiedzią.
18 mar 18:57
Eta:

Sorry
d
2=|XY|
2= 2
2+4
2 = 20
18 mar 19:00
18 mar 19:04
a7: √(2−0)2+(−3−1)2=√20=2√5
dzielimy na dwa otrzymujemy r= √5
PKOŁA=πr2=π√52=5π
18 mar 19:06
a7: no przecież wyraźnie gubi się w tym i te wzory to pewnie jakieś hieroglify, dlatego ja się
wysilam
18 mar 19:07
Eta:
i po ptokach
Dawniej pole koła zawsze uzależniano od długości średnicy!
18 mar 19:08
a7: Dawniej w szkole czy dawniej w matematyce?
18 mar 19:09
a7: bo to nie za moich czasów
18 mar 19:10
Eta:
Ogólnie ! w życiu i w szkole
18 mar 19:10
Eta:
Podobnie
| | d2 | |
Pole kwadratu = |
| , d −−− dł. przekątnej kwadratu |
| | 2 | |
18 mar 19:12