wzory skróconego mnożenia
Karol: Dzień dobry,
Przedstaw w postaci sumy algebraicznej
a) (−2y−√x)2
b) (−a+√2b)2
18 mar 18:04
wredulus_pospolitus:
masz dział 'wzory skróconego mnożenia' to ... użyj wzorów skróconego mnożenia
18 mar 18:06
18 mar 18:08
Karol: a)
(−2y−√x)2= −(2y+√x)2= −(4y2+4√xy+x)= −4y2−4√xy−x czy może tak być?
18 mar 18:11
wredulus_pospolitus:
nie
(−2y − √x)2 = (− (2y + √x) )2 = (−1)2*(2y + √x)2 = 1*(2y + √x)2 = (2y + √x)2
18 mar 18:12
a7: jak wyciągasz minus przed nawias to on nadal podlega potęgowaniu czyli znak Ci się zmieni na
plus (−1)2=1
18 mar 18:12
a7: wszystko dobrze tylko bez minusa
18 mar 18:13
Karol: b)
− (a−√2b)2= −(a2−2√2ab+2b2)= −a2+2√2ab−2b2
18 mar 18:13
a7: (minusów)
18 mar 18:13
a7: nie wiem czy nie trzeba w takich zdaniach robić założeń np x≥0
18 mar 18:15
a7: b)(√2b−a)2=2b2−2√2ab+a2
18 mar 18:16
wredulus_pospolitus:
nie trzeba ... to nie jest równanie/nierówność ... więc założenia nie są potrzebne ... skoro
wyrażenie zostało zapisane, to znaczy że ma ono 'sens', więc ewentualne założenia są spełnione
18 mar 18:16
a7: ok
18 mar 18:18