Wskaż funkcję kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział (−∞; -2]
Lola: Wskaż funkcję kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział (−∞; −2]
A. y= (x+1)2 +2
B. y= −2x2 +2
C y= 2(x−1)2 +2
D. y= −(x+1)2 −2
pomocy
18 mar 17:57
Jerzy:
D.
18 mar 17:58
wredulus_pospolitus:
skoro zbiór wartości jest od −∞ do liczby ... to znaczy że ramiona skierowane do dołu.
Odpadają odpowiedzi A i C.
ywierzchołka = −2 <−−− odpada odpowiedź B (tam ywierzchołka = 0 + 2 = 2)
18 mar 17:59
Lola: dziękuję pięknie
18 mar 18:00
18 mar 18:54