zad opymalizacyjne
jaros: Dany jest punkt A = (a, b) leżący na paraboli f (x) = x2 dla 3D którego 1 ≤ a ≤ 2. Punkt B jest
punktem przecięcia stycznej do wykresu funkcji y = f(x) w punkcie A z osią OX, 2C = (2, 0)
oraz punkt D
jest punktem przecięcia prostej x = 2 ze styczną (zobacz rysunek). Dla jakiego punktu A 1A pole
trójkąt BCD jest największe, a dla jakiego A pole to jest najmniejsze?
18 mar 17:53
wredulus_pospolitus:
pokaż rysunek ... albo go zrób tutaj
18 mar 17:57
wredulus_pospolitus:
wyznacz ogólną postać stycznej do wykresu f(x) = x2 w punkcie A(a, b)
18 mar 17:58
18 mar 18:03
wredulus_pospolitus:
Tak jak napisałem
Zał. a ∊ <1,2>
Krok 1: wyznacz ogólna postać równania stycznej do wykresu f(x) = x w punkcie P(a, a2)
Krok 2: wyznacz punkt przecięcia się tejże prostej z osią OX
Krok 3: wyznacz punkt przecięcia się tejże prostej z prostą x = 2
Krok 4: wyznacz długości boków trójkąta: BC i CD
Krok 5: wyznacz funkcję pola tego trójkąta prostokątnego
Krok 6: wyznacz minimum tejże funkcji pola
18 mar 18:09
18 mar 18:10
wredulus_pospolitus:
Możesz też 'szturchnąć' salamandrę ... może maturzysta maturzyście to przystępniej wytłumaczy
18 mar 18:15
salamandra: Później spróbuję to rozwiązać, jeśli mi powiesz co to 3D oraz 2C i „A 1A”
18 mar 18:33
salamandra: hm?
18 mar 19:30
jaros: Dany jest punkt A = (a, b) leżący na paraboli f (x) = x2 dla którego 1 ≤ a ≤ 2. Punkt B jest
punktem przecięcia stycznej do wykresu funkcji y = f(x) w punkcie A z osią OX,
C = (2, 0) oraz punkt D jest punktem przecięcia prostej x = 2 ze styczną (zobacz rysunek).
Dla jakiego punktu A pole trójkąt BCD jest największe, a dla jakiego A pole to jest
najmniejsze?
18 mar 21:04
jaros: tutaj poprawiona wersja, sorki że tak późno ale musiałem coś załatwić... biorę się za
rozwiązanie hmmm...
18 mar 21:04
jaros: P(a,a
2)
a=2x
0
b=−x
02
Bok DC = x
02
18 mar 21:49
jaros: pole jest przed różniczkowaniem
18 mar 21:49
salamandra: co to jest P?
18 mar 21:52
jaros: P=A tak oznaczyłem jak wreduluspospolitus
18 mar 21:56
Bleee:
Jaki jest wzór stycznej?
18 mar 21:58
Bleee:
Długości boków nie zgadzają się chociażby dla A(1, 1)
18 mar 22:00
salamandra: Spróbujmy razem:
A=(a,b)
a∊<1;2>
A=(a,a2)
f'(x)=2x
f'(a)=2ax
równanie stycznej: y=2ax(x−a)+ax2
18 mar 22:02
Bleee:
Salamandra − f'(a) = 2a a nie 2ax
18 mar 22:02
Bleee:
Wyraz wolny jeszcze gorzej wyliczony.
To co napisałeś to wykres paraboli jakiejś a nie prostej
18 mar 22:04
Leszek: Styczna to ma rownanie liniowe ! a nie jest funkcja kwadratowa !
18 mar 22:04
salamandra: pier***ca dostaje od tych literek, a wahałem się czy napisać 2a czy 2ax

f'(x)=2x
f'(a)=2a
równanie stycznej: y=2a(x−a)+a
2, teraz git?
18 mar 22:05
Bleee:
Oooo... Teraz jest git
18 mar 22:06
jaros: Bleee a mógłbyś mi powiedzieć co i jak zrobić by policzyć dobrze?
18 mar 22:06
salamandra: Cicho, on będzie sprawdzał, robimy we dwóch
18 mar 22:07
Bleee:
Zostawię to salamandrze... Niech chłop przećwiczy

Ja sprawdzę zapiski
18 mar 22:07
jaros: salamandra a powiesz mi czemu liczymy f'(a)? tzn od tego punktu tak? a co zróżniczkowałeś żeby
otrzymać 2a?
18 mar 22:10
salamandra: Będę po kawałku pisał, zeby nie robić z błędem dalej w razie co.
miejsce zerowe stycznej wyznaczy nam współrzędną "x" punktu B.
y=2ax−4a
2+a
2
b=−4a
2+a
2
| | −(−4a2+a2) | | 4a2−a2 | |
miejsce zerowe: |
| = |
| ? |
| | 2a | | 2a | |
18 mar 22:14
salamandra: pochodna funkcji f(x)=x2 to f'(x)=2x
ze wzoru na styczną musimy wyznaczyć f'(x0) (w naszym przypadku f'(a), więc f'(a)=2a
18 mar 22:15
jaros: aaa czyli moje f'(x0) to tutaj f'(a) ?
18 mar 22:17
salamandra: nie widzę u Ciebie f'(x0) nigdzie
18 mar 22:18
wredulus_pospolitus:
jarus odnosi się do wzoru z teorii ... gdzie występuje P(x
o , f(x
o) )
18 mar 22:23
wredulus_pospolitus:
Źle wyliczone miejsce zerowe ... a raczej −−− źle przekształcony wzór stycznej
y = 2ax − a
2
| | a | |
0 = 2ax − a2 −−−> x = |
| |
| | 2 | |
18 mar 22:25
jaros: b = y0 − ax0
b = a2 − 2a*a2 = −a2?
18 mar 22:26
wredulus_pospolitus:
poprawić ... wyznaczyć drugi punkt przecięcia (wierzchołek trójkąta) i wyznaczyć długości boków
18 mar 22:26
wredulus_pospolitus:
jaros −−− co Ty teraz policzyłeś

−ax
o = −2a*a
2 
cokolwiek to jest −−− to jest źle
18 mar 22:27
jaros: a tak racja
18 mar 22:28
salamandra: Nie wiem skąd ja 4a2 wzialem xd
18 mar 22:28
jaros: miesza mi sie zapis salamandry z moim dlatego te błędy, rozumiem już gdzie jest błąd lecz czy
nie powinna być jeszcze nałożona wartość bezwzględna na a?
18 mar 22:30
jaros: No chyba ze założenie to wyklucza
18 mar 22:30
jaros: ej ale tak wsm to ja to chyba w miarę dobrze mam
18 mar 22:31
wredulus_pospolitus:
jaros −−− dlaczego? a ∊ <1;2> −−−− podane w treści zadania ... więc a > 0 ... moduł
całkowicie zbyteczny
18 mar 22:33
salamandra: Za 5 minut będę kontynuowal
18 mar 22:34
wredulus_pospolitus:
Ale że co masz dobrze

To co napisałeś o 21:49 ni jak się ma do 'dobrze'
18 mar 22:34
wredulus_pospolitus:
No i Miluś zepsuła zabawę maturzystom ....

wstydziłaby się niewiasta
18 mar 22:34
jaros: | | x0 | |
To jak różniczkować teraz to pole? Bo ile wyonszą boki BC = |
| a DC = x02? |
| | 2 | |
18 mar 22:36
salamandra: Nie No Mila.. foch
18 mar 22:36
Mila:
18 mar 22:37
wredulus_pospolitus:
Nie ... |BC| ani |DC| ABSOLUTNIE tyle nie wynoszą
18 mar 22:37
wredulus_pospolitus:
(wpis tyczy się jaros'a)
18 mar 22:38
salamandra: Mimo to, nie zaglądam i spróbuje sam
18 mar 22:38
jaros: Mila a wytłumaczyła byś mi punkt 4?

d= nie wiem skąd się wzięły parametry tego punktu
18 mar 22:41
jaros: A rozumiem podstawione do równania stycznej przechodzącej przez punkt a jeszcze gdybyś mi mogła
powiedzieć to z jakiej własności jest punkt 6?
18 mar 22:43
Mila:
Za chwilę, rysuję
18 mar 22:53
Mila:

1) Na rysunku punkt D powinien leżeć na stycznej i prostej x=2 , jak rysowałam, to nie
wiedziałam,
jakie ma współrzędne, a potem nie poprawiłam.
D=(2,d)
y=2ax−a
2 − r. stycznej
d=2a*2−a
2=4a−a
2
2)
Pole Δ prostokątnego :
| | 1 | | 1 | | a | |
PBCD= |
| *h*c= |
| *(2− |
| )*(4a−a2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 mar 23:01
jaros: Przepraszam chodziło o punkt 5, z jakiej własności dlugosc boku = współrzędnej d?
18 mar 23:12
salamandra:

Kontynuuję:
równanie stycznej: y=2a(x−a)+a
2
y=2ax−2a
2+a
2= 2ax−a
2
| | a2 | | a | |
miejsce zerowe: |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | |
C=(2,0)
D=(2,2ax−a
2)= (2,4a−a
2)
|CD|=4a−a
2
| | 1 | | 1 | | 4−a | |
P= |
| *|BC|*|CD|= |
| * |
| *(4a−a2) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4−a | | (4−a)4a | | (4−a)a2 | |
|
| *(4a−a2)= |
| − |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 16a−4a2 | | 4a2−a3 | | a3−8a2+16a | |
= |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
f(a)=a
3−8a
2+16a
f'(a)=3a
2−16a+16
f'(a)=0 ⇔3a
2−16a+16=0
Δ=256−192=64
√Δ=8
min dla a=4
Dobrze?
18 mar 23:20
Mila:

Właściwa treść zadania:
Dany jest punkt A=(a,b) leżący na paraboli f(x)=x2 dla którego 1≤a≤2.
Punkt B jest punktem przecięcia stycznej do wykresu funkcji y=f(x) w punkcie A z osią OX,
C=(2,0) oraz D jest punktem przecięcia prostej x=2 ze styczną.
Dla jakiego A pole trójkąta BCD jest największe, a dla jakiego A pole to jest najmniejsze?
1) f(x)=x
2
A=(a,a
2)
f'(x)=2x
f'(a)=2a
2) Styczna:
y=f'(a) (x−a)+f(a)
y=2a*(x−a)+a
2
y=2ax−a
2
3) Punkt B− jest punktem przecięcia stycznej z osia OX⇔y=0
2ax−a
2=0
2ax=a
2
a≠0
2x=a
4) D=(2,d)
d=2a*2−a2
d=4a−a2
D=(2,4a−a2)
5)
|CD|=|4a−a
2| i 1≤a≤2⇔
|CD|=4a−a
2
h− odległość punktu B od prostej x=2
6)
ΔBCD− trójkąt prostokątny
| | 1 | | a | | 1 | |
P(a)= |
| *(2− |
| )*(4a−a2)=U{1}[2}*( |
| a3−4a2+8a) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
P'(a)= |
| *( |
| a2−8a+8) i 1≤a≤2 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz licz i wyznaczaj a dla pola największego i najmniejszego.
Może teraz nie ma pomyłek w redagowaniu.
Jeśli są to poprawiajcie.
18 mar 23:22
salamandra: Stop

zapomniałem o warunku a∊<1;2>
18 mar 23:23
salamandra: Maks sie nie zmieni, ale min dla a=2 bodajże
18 mar 23:24
Mila:
a=4∉D
to musisz poprawić
18 mar 23:24
jaros: Wszystko dobrze ale powiedzcie mi z jakiej własności |CD|=4a−a2 prooosze
18 mar 23:28
salamandra: no odległość od C do D
18 mar 23:30
salamandra: skoro C=(2,0), D=(2,4a−a2) to odleglosc miedzy nimi to roznica między wspolrzednymi "y", bo x
jest ten sam
18 mar 23:30
jaros: Ok Dziękuje ślicznie
18 mar 23:37
jaros: Wszystko jest piknie, 65 odpowiedzi ale natrzaskane hahah ale zadanie wytłumaczone dokładnie
^^
18 mar 23:38
salamandra: Moje dość regularnie przekraczają 100
18 mar 23:38