stereometria
salamandra: Punkty A=(1,−2), D=(−2,2) są kolejnymi wierzchołkami trapezu ABCD . Prosta x+2y−7=0 jest osią
symetrii tego trapezu.
Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trapezu, a następnie oblicz objętośc bryły
otrzymanej w wyniku obrotu trapezu wokół krótszej podstawy.
A=(1,−2)
D=(−2,2)
x+2y−7=0
Moje rozumowanie jest takie:
Podstawa na której leży założmy punkt D, prosta ta, jest prostopadła do osi symetrii, więc jej
a=2
Na tej prostej leży punkt D, czyli y=ax+b
2=−2*2+b
b=6
y=2x−6
punkt przecięcia się prostych wyznaczy środek podstawy.
punkt C leży na tej prostej i jest jednakowo odległy od tego środka co punkt D. itd?
18 mar 01:57
wredulus_pospolitus:

Dokładnie
18 mar 02:04
salamandra: No to nie wyszło mi z tego
18 mar 02:04
salamandra: | | 19 | | 38 | | 30 | | 8 | |
y=2* |
| −6= |
| − |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
CS=DS
Wybacz jak jakieś błędy są w zapisie, pisze z telefonu
18 mar 02:08
wredulus_pospolitus:
y = 2x +6 <−−− ta prosta przechodzi przez punkt D (patrz mój rysunek)
18 mar 02:16
wredulus_pospolitus:
wyliczyłeś b =
+ 6
i do wzoru y = 2x + b podstawiłeś −6

i tak powstało y = 2x
− 6
18 mar 02:17
wredulus_pospolitus:
Nauczka na przyszłość −−− wyliczyłeś prostą ... podstaw współrzędne punktu/−ów i sprawdź czy
się zgadza
18 mar 02:18
salamandra: Niech będzie, że to przez godzinę...
18 mar 02:19
wredulus_pospolitus:
A nie przez te pół litra vódki obalone pół godziny temu

No dobra ... niech Ci będzie, ze to
przez godzinę
18 mar 02:20
salamandra: Wtedy na pewno nie byłoby takiego błędu

(sprawdzone)
Dokończę rankiem, dzięki za potwierdzenie rozumowania
18 mar 02:21
wredulus_pospolitus:
i szczerze mówiąc to nie wiem co Ty podstawiłeś w pierwszej linijce rozwiązania o 02:08
czyżbyś tam o 'x' nie zapomniał przypadkiem
18 mar 02:22
salamandra: Zapomniałem, zapomniałem, mówiłem ze z telefonu pisze
18 mar 02:22
wredulus_pospolitus:
No i punkt C
NA PEWNO nie ma takich współrzędnych (chodzi o drugą współrzędną) −−− nie
tą prostą wziąłeś.
Pamiętaj: Piłeś? Nie rób zadań z matematyki
18 mar 02:23
salamandra: Tak, racja, za dużo chciałem w myśli zrobić zamiast sobie rozpisać i byłem przekonany, że to ta
prosta „moja”, a nie oś symetrii , dzięki raz jeszcze
18 mar 02:25
salamandra: Czy odległość środków podstaw wyznaczy mi promień bryły powstałej w wyniku obrotu wokół
krótszej podstawy?
18 mar 13:32
salamandra:

te współrzędne mi wyszły poprawnie
S=(−1,4)
S'=(3,2)
18 mar 13:35
Bleee:
Tak... Odległość pomiędzy środkami jest równa promieniowi bryły powstałej z obrotu tego trapezu
wokół podstawy (czy 5o krótszej, czy to dłuższej)
18 mar 13:39
salamandra:

takie coś powstanie? nie umiem sobie tego wyobrazić
18 mar 13:44
wredulus_pospolitus:
tak ... powstanie walec o wysokości |AB| z wyciętymi dwoma stożkami (na podstawach) o łącznych
wysokościach |AB| − |CD|
18 mar 13:45
wredulus_pospolitus:
18 mar 13:46
salamandra: Ostro, czyli zeby policzyć objętość tego to liczę Vwalca, i odejmuję objętości tych dwóch
stożków?
18 mar 13:47
wredulus_pospolitus:
Tak i dodatkowo zauważ, że:
V
walca = πr
2*H = π(h
trapezu)
2 * |AB|
| | 1 | |
Vstożka 1 + Vstożka 2 = |
| (πr2*H1 + πr2*H2) = |
| | 3 | |
= π(h
trapezu)
2 * ( H
1 + H
2 ) = π(h
trapezu)
2 * ( |AB| − |CD| )
18 mar 13:50
salamandra: | | 1 | |
wysokość stożka (jednego) to będzie |
| *(AB−CD)? |
| | 2 | |
18 mar 13:53
salamandra: wyszło

dzieki
18 mar 14:09
wredulus_pospolitus:
Tak ... tutaj trapez jest równoramienny więc taka będzie wysokość każdego ze stożków ... ale
gdyby to nie był równoramienny ... to po prostu w ten sposób (co napisałem) nie trzeba
wyznaczać wysokości każdego z tych stożków (pamiętasz poprzednie zadania gdzie Ci to
pokazywałem).
18 mar 14:27
salamandra: Nie, nie kojarzę, abym miał zadanie z obrotem trapezu, może nie mi tłumaczyłeś?
18 mar 14:28
18 mar 14:37
salamandra: Tamto było łatwiejsze

nie potrafię nigdy zapamiętać żeby użyć przyrównania pól, tak jak
zrobiles to w tamtym, dlatego te moje „długie” rozwiązania maja miejsce
18 mar 14:42
wredulus_pospolitus:
Chodzi oto, że i w tym zadaniu można było skorzystać z liczenia objętości obu stożków
jednocześnie biorąc sumę ich wysokości (tak jak to było w tamtym zadaniu).
Tutaj szczęśliwie trapez był równoramienny więc wysokości ładnie się podzieliły, ale gdyby było
tak jak w tamtym zadaniu to znowu byś siedział i niepotrzebnie tracił parę minut na obliczenie
wysokości każdego z nich.
18 mar 14:50
salamandra:

| | 1 | |
Czyli mając taką klepsydrę (dwa stożki) to ich objętość to |
| *πr 2*AC  i nie muszę |
| | 3 | |
rozpatrywać dwóch oddzielnie?
18 mar 14:52
wredulus_pospolitus:
Dokładnie
18 mar 14:53
salamandra: to bajeczka
18 mar 14:53
wredulus_pospolitus:

I tu także
18 mar 14:55
wredulus_pospolitus:
A W tym zadaniu de facto miałeś to co napisałem o 14:55 (tylko te dwa stożki w zadaniu się
nie stykają)
18 mar 14:55
salamandra: A co właśnie jeśli by nie był trapez równoramienny?
18 mar 15:01
salamandra: zresztą to że jest oś symetrii od razu sugeruje, że jest równoramienny, racja?
18 mar 15:01
wredulus_pospolitus:
nie sugeruje tylko o tym przesądza
18 mar 15:03