W trójkącie ABC, AC=7, BC=8, zaś ∡ABC=60. Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu trójkąta ABC
wokół prostej zawierającej bok AC.
Chcę tylko wiedzieć czy promień będzie tam gdzie narysowałem, bo zawsze mam problem z
wyobrażeniem sobie gdzie powstaje ten okrąg?
Nie wiem czy dobrze tutaj kombinuję,
| 1 | ||
|AC|2=64+100−160* | (tw cosinusów) | |
| 2 |
| 2√21 | 8 | ||||||||
= | |||||||||
| sinα |
| 4 | 4√21 | 2√21 | ||||
sinα= | = | = | ||||
| 2√21 | 42 | 21 |
| 10 | 2√21 | ||||||||
= | |||||||||
| sinβ |
|
| 5√21 | ||
sinβ= | ||
| 42 |
| r | 10 | ||
= | |||
| sinα | sin90 |
| r | |||||||
=10 | |||||||
|
| 2√21 | 20√21 | |||
r=10* | = | |||
| 21 | 21 |
| 20√21 | ||
( | )2+z2=100 | |
| 21 |
| 10√357 | ||
z= | ||
| 21 |
| 4√1239 | ||
t= | ||
| 21 |
| 10 | 2√21 | ||||||||||||
w | = | ||||||||||||
| sinβ |
|
z i t NIE SĄ CI POTRZEBNE
zauważ, że masz do obliczenia
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
V = V1 + V2 = | πr2*z + | πr2*t = | πr2*(z+t) = | πr2*|AC| ![]() | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| a*b*sin60o | ||
krok 2: wyznaczasz pole trójkąta ze wzoru: PΔ = | ||
| 2 |
| |AC|*h | ||
krok 3: wyznaczasz h = r ze wzoru na pole PΔ = | ||
| 2 |
| 2√21 | 8 | ||||||||
= | |||||||||
| sinα |
| 4√3 | 4√63 | 2√63 | 6√7 | 2√7 | ||||||
sinα= | = | = | = | = | ||||||
| 2√21 | 42 | 21 | 21 | 7 |
| 10 | 2√21 | ||||||||
= | |||||||||
| sinβ |
|
| 5√3 | ||
sinβ= | ||
| 2√21 |
| 5√7 | ||
sinβ= | ||
| 14 |
| r | 10 | ||
= | |||
| sinα | sin90 |
| r | |||||||
=10 | |||||||
|
| 20√7 | ||
r= | ||
| 7 |
| 20√7 | ||
( | )2+z2=100 | |
| 7 |
| 10√21 | ||
z= | ||
| 7 |
| 20√7 | ||
( | )2+t2=64 | |
| 7 |
| 4√21 | ||
t= | ||
| 7 |
| 2800 | ||
r2= | ||
| 49 |
| 1 | 2800 | 10√21 | 1 | 400 | 4000√21 | |||||||
V1= | π* | * | = | π* | *10√21= | π | ||||||
| 3 | 49 | 7 | 3 | 49 | 147 |
| 1 | 2800 | 4√21 | 1 | 400 | 1600√21 | |||||||
V2= | π* | * | π* | *4√21= | π | |||||||
| 3 | 49 | 7 | 3 | 49 | 147 |
| 4000√21 | 1600√21 | 5600√21 | 800√21 | |||||
Vc= | π+ | π= | π= | π | ||||
| 147 | 147 | 147 | 21 |
przyznam po prostu, że jak zobaczyłem, że te
dwa stożki będą miały inną wysokość, to myślałem, że muszę właśnie je oddzielnie rozpatrzeć,
ale wyszło
| |||||||||||
PΔ= | =20√3 | ||||||||||
| 2 |
| 1 | ||
PΔ=AC*h* | ||
| 2 |
| 1 | ||
20√3=2√21*h* | ||
| 2 |
| 20√63 | |
=h | |
| 21 |
| 60√7 | |
=h | |
| 21 |
| 20√7 | |
=h | |
| 7 |
| 1 | 20√7 | 1 | 2800 | 800√21 | ||||||
V= | *π*( | )2*2√21 = | π* | *2√21= | ||||||
| 3 | 7 | 3 | 49 | 21 |
No szczerze mówiąc przeglądając matury nie widziałem takiego zadania, ale może dlatego ze
ostatnio jak je przeglądałem to nie miałem jeszcze opanowanej stereometrii wiec je opuszczałem