Naszkicuj wykres funkcji f
Daniel: Naszkicuj wykres funkcji f. Podaj jej zbiór wartości oraz okres podstawowy.
Proszę o pomoc poniewaz nie wiem jak zabrać się za to zadanie.
a) f(x) = sin(x + π6 )
b) f(x)= cos(x − π3 )
c) f(x)= sin x − 1
d) f(x)= cos (x + 12 )
17 mar 18:21
wredulus_pospolitus:
a)
| | 1 | |
rysujesz g(x) = sinx po czym przesuwasz wykres 'w lewo' o π/6 (czyli f(0) = |
| ) |
| | 2 | |
b)
| | 1 | |
rysujesz g(x) = cosx po czym przesuwasz wykres 'w prawo' o π/3 (czyli f(0) = |
| ) |
| | 2 | |
c)
rysujesz g(x) = sinx po czym przesuwasz wykres 'w dół' o 1 (czyli f(0) = −1)
d)
rysujesz g(x) = cosx po czym przesuwasz wykres 'w prawo' o 1/2 (czyli f(1/2) = 1)
17 mar 18:24
wredulus_pospolitus:
poprawka do (d) −−−− przesuwasz W LEWO ... więc f(−1/2) = 1
17 mar 18:24
Eta:
Oooo , a taki niby "leniwy"
17 mar 18:28
wredulus_pospolitus:
A to nie jest 'leniwa metoda'
17 mar 18:34
17 mar 18:35