stereometria
salamandra: Dany jest sześcian o krawędzi a. Środki jego ścian łączymy kolejno odcinkami. środki ścian
otrzymanego ośmiościanu znowu łączymy odcinkami itd. Oblicz sumę objętości wszystkich
otrzymanych w ten sposób sześcianów.
Mógłby mi to ktoś narysować? W zeszycie mi się zlewa wszystko jak próbuję to narysować
17 mar 17:42
17 mar 17:49
17 mar 17:52
salamandra: Jak narysować ośmiościan? Dwa ostrosłupy prawidłowe czworokątne sklejone?
17 mar 17:53
Eta:
Dokładnie tak
17 mar 17:53
salamandra: A co mi daje ta odległość ścian równoległych? chyba nie bardzo w ogóle rozumiem polecenie, bo w
którym miejscu ja otrzymuję sześciany?
17 mar 18:00
salamandra:

z tego coś muszę wyznaczać? nie wiem o co chodzi w tym zadaniu
17 mar 20:17
Saizou :

Trzeba ustalić jak postępują długości boków sześcianu.
Najpierw ustalmy jak długa jest krawędź ośmiościanu
Podpowiedź:
Znajdź długość odcinka, który łączy środki ścian ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
o długości krawędzi bocznej k.
17 mar 20:43
salamandra: A co reprezentuje ten niebieski sześcian? Skąd on się wziął?
17 mar 20:45
Saizou : "środki ścian otrzymanego ośmiościanu znowu łączymy odcinkami"
z tego powstanie sześcian
17 mar 20:45
salamandra: A ten wierzchołek sześcianu (oznaczając uniwersalnie to byłby B’ dlaczego jest jakby na
wierzchołku ostrosłupa, skoro łączymy ze środkami ścian?
17 mar 20:49
salamandra:

mam znaleźć ten odcinek? czyli krawędź niebieskiego sześcianu?
17 mar 21:47
salamandra: hm, ta odległośc która zaznaczyłem to będzie PRZEKĄTNA tego niebieskiego sześcianu i to będzie
średnia kuli wpisanej w ostrosłup prawidłowy czworokątny?
17 mar 22:08
Saizou : Nie, ty połączyłeś środki przeciwnych ścian, a mają być sąsiednie
17 mar 22:38
salamandra: Tak, tak, dlatego post 22:08 jest aktualny
17 mar 22:39
Saizou :
i dalej sam
17 mar 22:52
salamandra: Zielone odcinki na ostroslupie to wysokość ściany bocznej?
17 mar 22:56
Saizou :
Rozumiem środek ściany jako punkt przecięcia się wysokości.
Ściany boczne są trójkątami równobocznymi
17 mar 22:57
salamandra: Aa, i dlatego ze to równoboczne to dzieli wysokość w stosunku 2:1? To powinno być w końcu 2/3 h
czy 2/3k? Bo napisałeś 2/3k i 1/3h?
17 mar 23:02
Saizou : | | 2 | |
tak, tam jest literówka |
| h |
| | 3 | |
17 mar 23:11
salamandra: | | a√2 | |
hm, skoro (wszystkie?) krawędzie ostrosłupa mają długość |
| , to przekątna podstawy |
| | 2 | |
| | a√2*√2 | | 2a | |
ostrosłupa (niebieski odcinek) powinien mieć |
| = |
| =a? |
| | 2 | | 2 | |
skąd to 2
√2k?,a później w proporcjach 2
√3k?
17 mar 23:12
Saizou :
żeby mieć mniej pierwiastków, to założyłem sobie, że
przekątna podstawy to 2
√2k
wysokości nie muszę liczyć, bo się skróci
PS. Zmieniłem komputer i teraz uczę się pisać

(zabrali mi klawiaturę numeryczną)
17 mar 23:20
salamandra: Czyli to co powiedziałem jest poprawne? że niebieski odcinek to byłby a?
17 mar 23:22
Saizou :
17 mar 23:23
17 mar 23:30
17 mar 23:41
salamandra: a jaką mamy pewność, że każdy będzie się tak zachowywał, nie musiałbym co najmniej trzech
zbadać?
17 mar 23:43
Saizou :
| | 1 | |
nie musisz, niech teraz |
| a=p i powtarzamy rozumowanie |
| | 3 | |
V
1=a
3
....
17 mar 23:45
salamandra: ok, dzięki wielkie
17 mar 23:46
Saizou : Ciekawe zadanko
17 mar 23:46
salamandra: tak ciekawe, że od 17−tej nad nim utknąłem i już nic innego nie ruszyłem
17 mar 23:48
Saizou : Wiesz, o wiele więcej wnosi takie zadanie, które wymaga więcej zastanowienia niż kolejne
zrobione z automatu
17 mar 23:52
salamandra: tak, tylko powiem Ci szczerze, że teraz przepisuję to do zeszytu i nadal nie potrafię tego
narysować

te środki mi się zlewają cały czas
17 mar 23:53
Saizou : To zrób dwa rysunki. Jeden osmioscianem wpisanym w sześcian, a drugi sześcian wpisany w
ośmiościan
18 mar 00:02
salamandra: no właśnie tego ośmiościanu nie potrafię wpisać w ten sześcian
18 mar 00:03
Saizou : Zrób tak że zaznacz środki boków ścian które nie są podstawami i je połącz w kwadrat (w
perspektywie jakiś rownoleglobok to będzie), a dopiero później połącz z środkami postaw
18 mar 00:05
an:

Ściany ośmiościanu trójkąty równoboczne
Przecinamy sześcian płaszyzną na której leży "podstawa" ostrosłupa otrzymujemy przekrój rys I
Następnie robimy przekrój płaszczyzną zawierającą wysokości dwu sąsiednich ścian bocznych
ostrosłupa otrzymujemy przekrój rys II. Wiemy, że środek ściany bocznej
leży na 1/3 jej wysokości, gdyż jest to trójkąt równoboczny. Z proporcji
| a/2 | | a' | | a | | 1 | |
| = |
| ⇒ a'= |
| ⇒ q= |
| itd. |
| h | | 2h/3 | | 3 | | 33 | |
Jak widać zadanie "banalne", trochę wyobraźni przestrzennej i odpowiednie rysunki, to podstawa
ogólnie geometrii.
18 mar 14:10
Mila:

a− długość krawędzi sześcianu, w który wpisano powyższy ośmiokąt foremny
p
1=a
√3− długość przekątnej wyjściowego sześcianu
| | a√2 | |
k= |
| − długość krawędzi ośmiościanu ( to obliczyłeś wcześniej). |
| | 2 | |
1) |OF|=d
2d− Odległość środków ciężkości równoległych ścian ośmiościanu jest równa
przekątnej sześcianu wpisanego w ten ośmiokąt.
| | √2k | | k√3 | |
W ΔSOE: H= |
| , h= |
| |
| | 2 | | 2 | |
=======
| | 2k√6 | | √6 | | a√2 | | √6 | |
|GF|= |
| =k* |
| = |
| * |
| |
| | 6 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | p2 | | 1 | |
2) sześciany są figurami podobnymi⇔ |
| = |
| |
| | p1 | | 3 | |
objętości są wyrazami ciągu geometrycznego , gdzie
a
1=a
3
( możesz obliczyć p
3 wg wzorów j.w)
=====================
18 mar 17:13
18 mar 17:23