Logarytmy
99ONA99: log5 √40 − [log5 √8 − ( log7 0,2 − log7 0,98)]
17 mar 15:42
Jerzy:
Czy aby tam nie jest: log70,02 ?
17 mar 15:53
99ONA99: Pomyłka powinno być log7 √9,8 zamiast 0,98
17 mar 15:57
a7: https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
log
70,2−log
70,98=log
720/98=log
710/49=log
710−log
749=log
710−2
log
52+log
5√10− (log
52+log
5√3−log
710+2)=
log
52+log
5√10− log
52−log
5√2+log
710−2)=
| | 10 | |
log5 |
| +log710−2=1+log710−2=log710−2 |
| | 2 | |
17 mar 15:58
99ONA99: Bez pierwiastka to 9,8
17 mar 15:58
a7: ech
17 mar 15:59
a7: no to w pierwszej linijce wychodzi −2
i wszystko wychodzi −2
17 mar 16:00
a7: log71=0
17 mar 16:01
a7: log5√40=log52√10=log52+log5√10
17 mar 16:05
99ONA99: A nie lepiej wyciągnąć z nawiasu i będzie
Log5 √40 / √8 i wyjdzie log5 √5 i to będzie 1/2 wiec wynik będzie −1,5
17 mar 16:43
a7: to pewnie u mnie jest gdzieś błąd, obiema metodami powinno wyjść to samo
17 mar 16:52
Eta:
log5√5+log5√8−log5√8+log70,2−log79,8=
= 0,5 −2= 1,5
========
i po ptokach
17 mar 16:52
Eta:
Oczywiście ma być
= −1,5
17 mar 16:54