Podaj wartość największą.
kaja: Liczby rzeczywiste t i y spełniają warunek 3t + y = 1 . Wyznacz takie wartości t i y , dla
których wyrażenie t2 − y2 + 6ty przyjmuje największą wartość. Podaj tę największą wartość.
Proszę o pomoc bo nie wiem jak zabrac sie za to zadanko. Probowalam cos z pochodna ale nie wiem
czy cokolwiek jest dobrze.
17 mar 14:08
salamandra: było pare dni temu to zadanie bodajże
17 mar 14:09
kaja: wlasnie wpisywalam w wyszukiwarke i nic mi nie znalazla
17 mar 14:10
Szkolniak: y=1−3t, podstawiaj do wyrażenia i z wierzchołka funkcji kwadratowej
17 mar 14:11
kaja: t
2−(1−3t)
2+6t(1−3t)=−26t
2+12t−1
delta=40
y
w=−40/−104=5/13
i to juz calosc zadania
17 mar 14:18
17 mar 14:19
kaja: dziekuje za pomoc
17 mar 14:21