?
igrek: Liczby rzeczywiste t i y spełniaja warunek 3t + y = 1. Wyznacz takie wartosci t i y, dla
których wyrazenie t2−y2 +6ty przyjmuje najwieksza wartosc. Podaj ta najwieksza wartosc.
10 mar 20:31
Jerzy:
Podstaw w drugim równaniu y = 1 − 3t i szukaj maksimum.
10 mar 20:34
Saizou :
y=1−3t
rozważmy funkcję
f(y)=t2−(1−3t)2+6t(1−3t)
To jest funkcja kwadratowa, zatem...
10 mar 20:36
salamandra: 3t+y=1
y=1−3t
t
2−(1−3t)
2+6t*(1−3t) = t
2−1+6t−9t
2+6t−18t
2=
= −26t
2+12t−1
−26t
2+12t−1=f(x)
Δ=40
nie wiem czy się zgadza
10 mar 20:36
Jerzy:
@salamandra, f(t) , a nie f(x)
Po co Δ ?
10 mar 20:38
salamandra: | | −Δ | |
żeby od razu maksimum mieć, q= |
| |
| | 4a | |
10 mar 20:39
Jerzy:
fmax = f(xw)
10 mar 20:41
salamandra: no więc q
10 mar 20:43