prawdopodobieństwo
angelika: Ze zbioru funkcji f(x)=ax2+b, gdzie a,b są liczbami całkowitymi z przedziału <−10,5>
osujemy jedną funkcję.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania funkcji, która
ma miejsce zerowe.
17 mar 04:15
a7: −10 −9 −8 −7 −6 −5 −4 −3 −2 −1 0 1 2 3 4 5
po 16 możliwości dla a i dla b 16*16=256
A'
Δ<0 czyli −4ab<0 czyli zarówno a jak i b muszą być dodatnie 5*5 25 możliwości lub a i b
ujemne 10*10=100
P(A')=125/256 P(A)=131/256
?
17 mar 11:04
wredulus_pospolitus:
angeliko −−− rozumiesz teraz dlaczego taka jest moc zbioru zdarzeń
17 mar 11:16
piotr: jak a=0 i b ≠ 0 to też nie będzie miejsc zerowych (15 przypadków)
17 mar 11:18
wredulus_pospolitus:
To w ogóle jest źle zrobione.
Jedyna sytuacja kiedy f(x) = ax
2 + 0x + b ma dokładnie jedno miejsce zerowe to gdy a ≠ 0 i b
= 0 (w innych przypadkach będą dwa miejsca zerowe, nie będzie w ogóle bądź będzie ich
nieskończenie wiele)
17 mar 11:23
Jerzy:
@Bleee, Gdzie jest powiedziane,że ma mieć dokładnie jedno miejsce zerowe ?
17 mar 11:31
17 mar 11:33