stereometria
salamandra: Znajdź największą objętość jaką może mieć stożek wpisany w kulę o promieniu R.
Jakaś podpowiedź jak tu coś od czegoś uzależnić?
17 mar 00:38
17 mar 00:46
salamandra:

Zrobiłem troche inaczej
2HR=l
2
l=
√2HR
l
2=r
2+H
2
2HR=r
2+H
2
r
2=2HR−H
2
V(H)=−H
3+2H
2R
V'(H)=−3H
2+4RH
−3H
2+4RH=0
−H(3H−4R)=0
| 1 | | 2R√2 | | 4 | | 1 | | 8R2 | | 4 | | 32 | |
V= |
| π*( |
| )2* |
| R= |
| π* |
| * |
| R= |
| πR3 |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | | 81 | |
17 mar 01:00
Eta:

Też miałam podać Ci taki sposób
17 mar 01:04
salamandra: nie ukrywam, że znalazłem w necie zamysł
17 mar 01:05
Eta:
17 mar 01:06
salamandra:

spać się chce, a jeszcze jedno zadanie do zrobienia, to szukałem gdzie popadnie
17 mar 01:08