stereometria
Blue: zad.7 Znajdź największą objętość, jaką może mieć stożek wpisany w kulę o promieniu R.
zad.8 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku 4. Jedna ze ścian bocznych to również
trójkąt równoboczny. Ściana ta jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Wyznacz pole
powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Mi wyszło 4
√3+4
√15. Natomiast w odpowiedzi mam 8
√3+4
√15 − i tutaj moje pytanie: Czy oni
czasem Pc nie podali w tej odpowiedzi zamiast Pb

1 sty 13:00
1 sty 13:32
Mila:
h
1=
√10
P
SBC=2
√15
P
b=4
√3+4
√15
==============
1 sty 16:07
Blue: Dzięki

Czyli to 8 mam jednak dobrze
1 sty 17:19
Blue: W tym 7 wyszła mi sprzeczność :C Mógłby koś pokazać do tego obliczenia?
Wyszło mi, że x=R, gdzie H=x+R
1 sty 18:15
Blue: Jak rozwiązać to 7 ?:(
1 sty 18:59
1 sty 19:07
Kacper:
| | 32 | |
Odpowiedź w 7 to V= |
| πR3 ? |
| | 81 | |
1 sty 19:10
Blue: Kacper powiem Ci, jak mi powiesz, jak rozwiązać ^^
1 sty 19:30
Kacper:
Czyli dobra odpowiedź
1 sty 19:54
Blue: Kacper, ignorujesz mnie
1 sty 19:56
Kacper:
Nie po prostu nie chcesz udzielić odpowiedzi na moje pytanie
1 sty 20:01
Blue: Mówię o gg
1 sty 20:02
Blue: Tak, taka jest odpowiedź

To teraz Ty podaj rozwiązanie albo chociaż jakąś podpowiedź
1 sty 20:03
daras: "powiem ci jak mi powiesz.." "teraz Ty mi rozwiąż"
to szantaż
1 sty 20:09
daras: daj ludziom odsapnąć po Sylwestrze
1 sty 20:09
Blue: Toż to żaden szantaż
1 sty 20:12
Blue: Sami tutaj siedzicie, ja Was nie zmuszam ^^
1 sty 20:12
Kacper:

x∊<0,R)
Liczymy objętość.
Teraz tw. Pitagorasa i mamy już funkcję V(x).
Dalej ty
1 sty 20:24
Mila:

h
s=R+x
x
2+r
2=R
2
r
2=R
2−x
2
Teraz licz V'(x).
Będą problemy to pisz.
1 sty 20:32
Blue: No tylko że ja tak właśnie robiłam : to {1}{3}π możemy sobie pominąć, bo i tak nieistotne. f(x)
= (R2−x2)(R+x) ... ej, już chyba widzę, co mam źle, pochodną źle wyznaczyłam...
1 sty 20:34
Blue: Pochodna mi wyszła teraz 4R2−4x2, czyli nadal jest coś źle...
1 sty 20:39
Mila:
| | 1 | |
V'(x)= |
| π*[(R2−x2)*1+(R+x)*(−2x)] |
| | 3 | |
1 sty 20:43
Blue: No właśnie Mila mam problem z tą pochodną..
1 sty 20:45
Blue: skąd to −2x
1 sty 20:47
Kacper:
Mila w programie LO nie ma pochodnej funkcji złożonej.
1 sty 20:49
Blue: Nie powinno być tak : (2R−2x)(R+x)+(R
2−x
2)(1+1)
1 sty 20:50
Blue: Co jest źle w tej mojej pochodnej?
1 sty 20:56
Mila:
Liczysz pochodną po x, R jest stałą.
W takim razie tak:
Po wymnożeniu:
| | 1 | |
V(x)= |
| π*(R3+R2x−Rx2−x3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
V'(x)= |
| π*(0+R2−2Rx−3x2) masz funkcję kwadratową , a=−3 parabola skierowana w dół. |
| | 3 | |
1 sty 21:01
Blue: | | R | |
czyli x= |
| ufff, wreszcie rozumiem  |
| | 3 | |
1 sty 21:27
Blue: Dzięki wielkie wszystkim
1 sty 21:28
Mila:
Nie zapomnij o założeniach.
1 sty 21:35
Mila:
Dobrze, teraz oblicz H,( to proste), a następnie r.
1 sty 21:37
Blue: Już mi wyszło tak jak wcześniej Kacper podawał

Wszystko jest ok
1 sty 21:38