Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
☆: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)= x4 * | x + 2|, widziałem gdzieś podobne na forum, ale
nie chce mi się odpalić link, wiec jeśli to nie problem to proszę o rozwiązanie.
16 mar 23:28
a7: minima x=−2 i x=0
16 mar 23:32
☆: Dzięki bardzo
16 mar 23:33
a7: minima są zero są x= −2 i drugie też zero dla x=0
16 mar 23:40
Szkolniak: A nie w ten sposób?

f(x)=x
4+x+2 dla x∊<−2;+
∞)
f'(x)=4x
3+1
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=0 ⇔ 4x3+1=0 ⇔ x3=− |
| ⇔ x=− |
| ∊<−2;+∞) |
| | 4 | | 3√4 | |
| | 1 | |
f'(x)>0 ⇔ 4x3+1>0 ⇔ x>− |
| |
| | 3√4 | |
następuje zmiana znaku, zatem jest to ekstremum lokalne.
− − −
f(x)=x
4−x−2 dla x∊(−
∞;−2)
| | 1 | |
4x3−1=0 ⇔ x= |
| ∉(−∞;−2) |
| | 3√4 | |
16 mar 23:42
16 mar 23:43
Szkolniak: Ups, przepraszam, rozwiązałem inny przykład
16 mar 23:44