Zadania maturalne
Jakes: | | f(2x+1) | |
1. Jeśli f(x) = x3 − x2 + 3x − 5, to |
| jest równe ? |
| | 2 | |
| | π | | m2 − 3m + 2 | |
2. Równanie sin( 2x − |
| ) = |
| ma rozwiązanie dla m należącego |
| | 12 | | m − 1 | |
do jakiego przedziału ?
| | 1 | | f'(1) | |
3. Jeśli f(x)= x2 − |
| , to √ |
| jest równe ? |
| | x2 | | f'(2) | |
4. Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB|=12, |BC|=8, |AC|= 6. Oblicz cos|∡BAC|.
W poniższe kratki wpisz kolejno pierwszą, drugą i trzecią cyfrę rozwinięcia dziesiętnego
otrzymanego wyniku.
5. Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości |AC|=a i |BC|=b.
Dwusieczna kąta prostego przecina przeciwprostokątną w punkcie D.
| | √2ab | |
Uzasadnij, że |CD|= |
| |
| | a+b | |
6. Rozwiąż równanie | |
√ 4 + x2 + 4x | − | x − 3 | | = x
7. Suma trzech liczb dodatnich jest równa 13. Wiadomo, że trzeci składnik jest trzy razy
mniejszy niż drugi.
Uzasadnij, że spośród liczb spełniających te warunki, suma kwadratów liczb 5,6,2 jest
najmniejsza z możliwych.
8. Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)= x
4 * | x + 2|.
Bardzo proszę o pomoc
16 mar 21:17
wredulus_pospolitus:
1)
| f(2x+1) | | (2x+1)3 − (2x+1)2 + 3(2x+1) − 5 | |
| = |
| = ... liczysz |
| 2 | | 2 | |
16 mar 21:28
wredulus_pospolitus:
2)
| | m2 − 3m + 2 | |
−1 ≤ |
| ≤ 1 <−−− rozwiąż te nierówności |
| | m−1 | |
16 mar 21:28
wredulus_pospolitus:
3)
f'(x) = ...

f'(1) = ...

f'(2) = ...
16 mar 21:29
wredulus_pospolitus:
4)
wskazówka: Tw. cosinusów
16 mar 21:30
wredulus_pospolitus:
6)
|√4 + x2 + 4x| = |√(x+2)2| = | |x+2| | = |x+2|
rozwiązujesz dalej
16 mar 21:31
Jakes: Jeśli tylko mogę prosić o rozwiązanie do końca 3, bo kompletnie nie czaje, a za resztę
wskazówek bardzo dziękuję <3
16 mar 21:33
wredulus_pospolitus:
masz liczby x , 3y , y
x + 3y + y = 13 −> x + 4y = 13 −> x = 13 − 4y
f(x,y) = x
2 + (3y)
2 + y
2 = x
2 + 10y
2 = (13 − 4y)
2 + 10y
2 = 26y
2 − 104y + 169
f(y) = 26y
2 − 104y + 169
y
wierzchołka = ...

wniosek
16 mar 21:34
wredulus_pospolitus:
3) a pochodne potrafisz liczyć
16 mar 21:34
wredulus_pospolitus:
8) pochodne się kłaniają
16 mar 21:34
Jakes: Właśnie w tym problem, że niestety nie
16 mar 21:36
wredulus_pospolitus:
no to niestety ... musisz się nauczyć liczyć pochodne ... później możesz wrócić do tych zadań
16 mar 21:38
wredulus_pospolitus:
więc siadaj do materiałów i się ucz pochodnych ... tego nie da się 'wyjaśnić' w 3 sekundy
... to musisz przerobić ... a przede wszystkim zrobić dziesiątki (jak i nie setki) przykładów
na liczenie samej pochodnej
16 mar 21:39
Jakes: Wielkie dzięki za pomoc
16 mar 21:39
Leszek: | | m2 −3m +2 | |
2) napisz nierownosc : −1 ≤ sin α ≤ 1 ⇔ −1 ≤ |
| ≤ 1 |
| | m−1 | |
Rozwiaz ta podwojna nierownosc z odpowiednimi warunkami ( m ≠ 1)
| | 2 | |
3) pochodna : f ' (x) = 2x + |
| , oblicz ........ |
| | x3 | |
6)
√ ( x+2)2 = | x+2 | , czyli.| | x +2 | − | x −3| | = x ⇒ | x +2 | − | x− 3 | = x
Lub : | x +2 | − | x − 3 | = −x
Jest duzo pisania , rozwiaz kazde rownanie z podzialem na przedzialy ,
Powodzenia !
16 mar 21:40
wredulus_pospolitus:
Leszek ... co do 6 ... nie zgodzę się z takim opuszczeniem 'dużego' modułu bez podania warunku:
x ≥ 0
co z kolei nosi ze sobą konsekwencję: x+2 > 0
16 mar 21:45
Jakes: Pierwsze mi wyszło 4x3 + 4x2 + 4x − 1
16 mar 21:48
Jakes: W drugim obliczyłem m i wyszło, że m=3 tylko teraz nie bardzo wiem co z przedziałem
16 mar 21:50
salamandra:
(m
2−3m+2−m+1)(m−1) ≥ 0
(m
2−4m+3)(m−1)=0
Δ=16−12 = 4 v m=1
m=1
m=3
m∊<3;
∞)
i analogicznie z drugą nierównością
16 mar 21:56
Jakes: W tej nierówności wyszło mi m∊<1;∞)
16 mar 22:02
salamandra: W "tej" to znaczy której? pokażesz jakieś obliczenia?
16 mar 22:03
Jakes: W tej, którą miałem zrobić analogicznie, tam gdzie jest ≥ −1
16 mar 22:04
Jakes: Nie wiem teraz tylko jak to połączyć
16 mar 22:05
salamandra:

Oczywiście popełniłem błąd:
Powinno być
(m
2−2m+1)(m−1) ≥0
(m
2−2m+1)(m−1)=0
Δ=0 v m = 1
m=1
m∊<1;
∞)
16 mar 22:08
Jakes: No przecież dobrze mi wyszło to m∊<1;
∞)
16 mar 22:09
Jakes: To wtedy to m∊(1;3> ?
16 mar 22:11
salamandra:

i teraz druga
(m
2−4m+3)(m−1)≤0
m=1 v m=1
m=3
m∊(−
∞; 3> \ {1}
wyciągasz część wspólną dwóch przedziałów
16 mar 22:11
Jakes: Jakby ktoś mógł jeszcze tylko zobaczyc to 3 :cccc
16 mar 23:37
16 mar 23:44