Rozwiąż równanie różniczkowe
michuMP: Rozwiąż równanie różniczkowe:
y"=e
2y
Proszę o pomoc

!
16 mar 23:25
michuMP: Do tego momentu doszedłem:
Podstawienie: y'=u y"=u'*u
∫u*du=∫e2y*dy
u2=e{2y}+C1 więc
y'=(+/−) √e2y+C1
dy/dx=(+/−) √e2y+C1
∫dy/√e2y+C1=(+/−) ∫dx
16 mar 23:31
jc:
(y')2 = C + e2y
w=ey
y' = w'/w
(w')2 = w2(C+w2)
Dalej różnie, w zależności od tego, czy C>0, C=0, C<0.
17 mar 07:20
Mariusz:
Jeśli chodzi o całkę to próbowałeś podstawienia za cały pierwiastek ?
t=
√e2y+C1
t
2=e
2y+C
1
2tdt=2e
2ydy
tdt=e
2ydy
tdt=(t
2−C
1)dy
Otrzymujesz całkę
i teraz w zależności od znaku stałej albo rozkładasz funkcję podcałkową
na sumę ułamków prostych i dostajesz logarytm albo całkujesz i dostajesz arcus tangens
17 mar 08:35
michuMP: Dobra to poproszę jeszcze o sprawdzenie
| | dt | | A | | B | |
∫ |
| = |
| + |
| |
| | t2−C22 | | t−C2 | | t+C2 | |
1=t(A+B)+C
2(A−B)
A+B=0
A−B=1 (to nie jestem pewny)
A i B = 1/2
co daje.... 1/2 ln(t+C
2)+ 1/2 ln(t−C
2) + C
3
17 mar 09:23
michuMP: ∫dy/√e
2y+C1=(+/−) ∫dx C
1 na razie wyrzucamy z pierwiastka, więc
−e
−y=(+/−) x+C
2 tu wraca stała i podnosimy wszystko do kwadratu żeby pozbyć się +/−. */()
2
e
−2y=(x+C
2)
2
−2y=ln[(x+C
2)
2]
−2y=2ln(x+C
2)
y=−ln(x+C
2)
Co powicie na takie rozwiązanie?
17 mar 09:36
jc: Mariusz

Żadnych przypadków.
17 mar 10:33
Mariusz:
Jeżeli chodzi o stałą to masz trzy przypadki
C
1 > 0
C
1 = 0
C
1 < 0
tak jak jc napisał
A(t+C)+B(t−C)=1
(A+B)t+C(A−B)=1
A+B=0
B=−A
B=−A
17 mar 10:41
jc: A jednak przypadki
17 mar 10:42
Mariusz:
jc nie twierdzę że twoje rozwiązanie jest złe , ja tylko chciałem kontynuować pomysł
użytkownika michuMP
17 mar 10:52
17 mar 11:55
Mariusz:
No ja z równania różniczkowego dostałem logarytmy
17 mar 18:23