suma szeregu
lola456: Cześć, mam do policzenia sumę szeregu:
Próbowałam to scałkować ale nie za wiele mi to dało, nie mam pojęcia jak pozbyć się wyrażenia
"2n + 1" z mianownika, może ktoś ma jakiś pmysł?
16 mar 19:52
Leszek: Przede wszystkim zbadaj dla jakich x szereg jest zbiezny !
16 mar 20:01
lola456: | | 1 | | 1 | |
szereg jest zbieżny dla x z przedziału [− |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
16 mar 20:06
16 mar 20:07
jc:
ln(1−x) = − (x + x
2/2 + x
3/3 + x
4/4 + ...)
ln(1+x)= (x − x
2/2 + x
3/3 − x
4/4+...)
ln(1+x) − ln(1−x) = 2x + 2x
3/3 + 2x
5/5+...
| ln(1+√2x) − ln(1−√2x) | |
| =2(1 + 2x/3 + 4x2/5+..) = Twój szereg. |
| √2x | |
16 mar 20:21
jc: Tak jest dla dodatnich x, a jak jest dla ujemnych?
Może po prostu arctg √2x ?
16 mar 20:25
jc: | | arctg √2x | |
... lub raczej 2 |
| |
| | √2x | |
16 mar 20:26
lola456: A skąd wpaść na pomysł, że to wyrażenie to będzie ln? Niestety nie widzę tego tak od razu...
16 mar 21:15
jc: Widziałeś rozwinięcie ln(1+x)=x−x2/2+x3/3−x4/4+ ?
Pochodne obu stron są równe, dla x=0 po obu stronach mamy zero.
16 mar 21:25
lola456: Rozumiem... Dziękuję bardzo za pomoc
16 mar 21:35
jc:
Nie wiem, czy gdzieś się nie pomyliłem.
Dziwny ten wynik − inna funkcja dla dodatnich x, inna dla ujemnych.
Wklepałbym do komputera początek szeregu i porównał wykresy.
16 mar 21:43
Mariusz:
| | 2n+1xn | | (2x)n | |
∑n=0∞ |
| =2(∑n=0∞ |
| ) |
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
| d | | (2x)n | | 2n(2x)n−1 | |
| ((∑n=0∞2 |
| ))=(∑n=0∞2 |
| ) |
| dx | | 2n+1 | | 2n+1 | |
| | d | | (2x)n | | 2n(2x)n | |
x |
| ((∑n=0∞2 |
| ))=(∑n=0∞2 |
| ) |
| | dx | | 2n+1 | | 2n+1 | |
| | d | | (2x)n | |
x |
| ((∑n=0∞2 |
| ))= |
| | dx | | 2n+1 | |
| | ((2n+1)−1)(2x)n | |
(∑n=0∞2 |
| )) |
| | 2n+1 | |
| | d | | (2x)n | | (2x)n | |
x |
| ((∑n=0∞2 |
| ))=2(∑n=0∞(2x)n)−∑n=0∞2 |
| |
| | dx | | 2n+1 | | 2n+1 | |
Mamy zatem równanie różniczkowe
To jest równanie różniczkowe liniowe pierwszego rzędu ale lewą stronę można łatwo zwinąć
do pochodnej iloczynu
Przydałby się też jakiś warunek początkowy
17 mar 17:44
Mariusz:
Zdaje się że jest gdzieś błąd w obliczeniach ale i tak po skorzystaniu z tego pomysłu
powinniśmy dostać niejednorodne równanie różniczkowe liniowe pierwszego rzędu
17 mar 18:03
Mariusz:
Równanie różniczkowe powinno jednak wyglądać tak
F(0) = 0
17 mar 18:25
jc: F(0)=2
17 mar 18:52
jc: Dla ujemnych x powinno być
17 mar 19:20
Mariusz:
We wpisie z 16 mar 2020 21:15 lola456
ma trochę racji że nie wiadomo skąd się wziął ten logarytm
Pomysł z równaniem różniczkowym wydaje się być dobrym
ale jeśli nie miał(a) tych równań różniczkowych wprowadzonych
mogą jej (mu) nie zaakceptować tego rozwiązania
Jeżeli nie bawimy się zespolonymi to do pierwiastka musisz
założyć że x ≥ 0
i jeśli chcesz aby rozwiązanie obejmowało także iksy ujemne to
to w przypadku gdy x < 0 trzeba n. wyraz szeregu pomnożyć przez (−1)n
i rzeczywiście wyjdzie nam arcus tangens
17 mar 19:31
jc: Mariusz, rozwiązanie równania różniczkowego też powinno być dziwne.
17 mar 19:41
Mariusz:
Może miałbym jeszcze jeden pomysł tym razem bez równania różniczkowego
ale wymagałby on przestawiania wyrazów a z tym trzeba ostrożnie podczas sumowania
szeregów bo może to prowadzić do błędów
Pomyślałem sobie aby zadany szereg przedstawić w postaci sumy dwóch szeregów
(jednego z wyrazami tylko przy parzystych potęgach i
drugiego z wyrazami tylko przy nieparzystych potęgach)
ale to może się nie udać bo podczas sumowania szeregów dodawanie nie zawsze jest przemienne
17 mar 19:58