optymalizacja
salamandra: Na paraboli y=1−x
2 znajdź punkt P leżący najbliżej prostej x+y−2=0. Napisz równanie stycznej
do tej paraboli w punkcie P.
y=−x
2+1
k: x+y−2=0
P(x,−x
2+1)
| | |1*x+1*(−x2+1)−2| | | |−x2+x−1| | |
d= |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | |
co teraz? jak pozbyć się wartości bezwzględnej?
16 mar 13:34
16 mar 13:37
salamandra: czyli ta wartość bezwzględna jest w ogóle tutaj nieistotna?
16 mar 13:38
wredulus_pospolitus:
Wskazówka ... punkt najbliżej to będzie punkt dla którego styczna do f(x) jest równoległa do
tejże właśnie prostej
16 mar 13:38
salamandra: nie no, jakiś musi mieć wpływ, bo jeśli by jej nie było to przecież dla wierzchołka będzie max,
a nie min, więc jak to "wydedukować"? bo Janek troche "w myśli" chyba zrobił?
16 mar 13:41
wredulus_pospolitus:
Wartość bezwzględna zapewnia nam to, że odległość nie wyjdzie 'ujemna'
16 mar 13:42
wredulus_pospolitus:
zauważ, że −x2 + x − 1 < 0 dla chociażby x = 5
16 mar 13:42
salamandra: można tak?
|−x2+x−1|=|−(x2−x+1)|=x2−x+1?
16 mar 13:43
wredulus_pospolitus:
pod warunkiem, że wcześniej wykażesz, że:
x2 − x + 1 > 0 dla dowolnego x ∊ R
16 mar 13:43
salamandra: ja wiem

, ale chodziło mi to, jak dojść do tego, że we wierzchołku będzie minimum a nie
maksimum, na co wskazywałby wykres paraboli bez modułu.
16 mar 13:43
salamandra: znowu tyle warunków?

, i nie da się prościej?
16 mar 13:45
salamandra: mógłbym po prostu narysować wykres −x2+x−1 i go odbić i tak byłoby najlepiej?
16 mar 13:46
wredulus_pospolitus:
Chcesz się pozbyć modułu

To wykazujesz, że wyrażenie pod modułem jest albo zawsze nieujemne
(brak zmiany znaku) albo niedodatnie (zmiana znaku)
16 mar 13:46
salamandra: no chyba muszę się go pozbyć, bo nie wiem w zasadzie jak to janek zrobił nie usuwając go,
bynajmniej nie pisząc tego jak go "usunął".
16 mar 13:48
wredulus_pospolitus:
aż tak trudno napisać:
−x2 + x − 1 = 0
Δ = 1 − 4 < 0
a = −1 < 0
wniosek: −x2+x−1 > 0 dla x∊R −−−> |−x2 + x − 1| = x2 − x + 1
16 mar 13:48
salamandra: chyba −x2+x−1<0, więc |−x2+x−1|=−(−x2+x+1)=x2+x−1?
16 mar 13:51
salamandra: x2−x−1*
16 mar 13:52
salamandra: dobra, zajebałem się:
|−x2+x−1|
−x2+x−1
Δ<0
a<0
więc −x2+x−1 < 0 dla x∊ R
więc |−x2+x−1|= −(−x2+x−1)=x2−x+1
16 mar 13:53
wredulus_pospolitus:
tia ... mniejszy ,mniejszy
16 mar 13:53
wredulus_pospolitus:
i tak się pozbywamy modułów
16 mar 13:53
salamandra: teraz jasne

a co jeśli byłaby sytuacja, że w liczniku byłaby parabola która jest
różnowartościowa (czy jak to się tam profesjonalnie zwie

)
16 mar 13:54
wredulus_pospolitus:
to by znaczyło, że istnieje taki xo∊R, że W(xo) = 0
co oznacza, że odległość jest równa zero ... czyli prosta PRZECINA wykres funkcji f(x)
Dlatego tego typu zadanie winno się zacząć do sprawdzenia czy prosta (przypadkiem) nie przecina
funkcji f(x)
16 mar 14:01
wredulus_pospolitus:
mówimy oczywiście tutaj o CIĄGŁEJ funkcji odległości
16 mar 14:02
salamandra: aha, no jasne
16 mar 14:03
salamandra: dobra, mając
y=−x
2+1
y'=−2x
y=f'(x
0)*(x−x
0)+f(x
0)
f'(x
0)=−1
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 5 | |
y=−(x− |
| )+ |
| = −x+ |
| + |
| =−x+ |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
16 mar 14:04
Leszek: Jezeli y = −x2 +1 , oraz y = −x+2 ⇒ x2 −x +1 = 0 , Δ = −3 ? ?
16 mar 14:05
salamandra: Co masz na myśli Leszku?
16 mar 14:08