matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
moj nic:
Na paraboli y=1−x
2
znajdź punkt P leżący najbliżej prostej x+y−2=0.Napisz równanie stycznej do paraboli w punkcie P. P(x,1−x
2
)
|−x
2
+x−1|
odległość punktu od prostej=d=
.
√
2
Dalej nie wiem co robić
14 lut 16:36
janek191:
P =( x, 1 − x
2
) więc
I 1*x + 1*(1 − x
2
) − 2 I
I − x
2
+ x − 1 I
d =
=
√
2
√
2
d jest najmniejsze,gdy licznik I − x
2
+ x − 1 I jest najmniejszy
− 1
p =
= 0,5
− 2
czyli dla x = 0,5 ułamek jest najmniejszy. y = 1 − 0,5
2
= 0,75
1
3
P = (
,
)
2
4
Dokończ
Styczna będzie równoległa do prostej k.
14 lut 23:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick