Rozważamy wszystkie prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na odcinku AB, gdzie A=(−1,4) i
B=(1,4), a pozostałe dwa na paraboli o równaniu y=2x2+2.
Wyznacz wymiary tego z prostokątów, który ma największe pole. Oblicz to pole.
A=(−1,4)
B=(1,4)
C(−x, 2x2+2)
D=(x,2x2+2)
A'=(−x,4)
B'=(x,4)
x∊(0;1)
|A'B'|=2x
|A'C'|=√(−x+x)2+(2x2+2−4)2 = √(2x2−2)2 = |2x2−2|=2x2−2 (tutaj chyba mam błąd, ale
nie wiem jak to przekształcić)
P(x)=2x*(2x2−2)=4x3−4x2
P'(x)=12x2−4
P'(x)=0 ⇔ 12x2−4 = 0
12x2=4
| 1 | ||
x2= | ||
| 3 |
| −√3 | √3 | |||
x= | v x= | |||
| 3 | 3 |
Saizou, a jaka jest różnica czy zapiszę (2x+2−4) czy 4−(2x2+2), myślałem, że to nie ma
znaczenia
A1=(−x, 4)
B1=(x, 4)
C=(x, 2x2+2)
D=(−x,2x2+2) dla x∊(0,1)
|A1B1|=2x
|A1D|=4−(2x2+2)=−2x2+2
P(x)=2x(−2x2+2)=−4x3+4x
P'(x)=−12x2+4=0
| √3 | ||
x= | ||
| 2 |
| √3 | √3 | |||
P''( | )<0 zatem w x= | jest maksimum | ||
| 2 | 2 |
| √3 | ||
x= | ||
| 3 |