Optymalizacja, funkcja
Blabla: Rozważmy wszystkie prostokąty,których dwa wierzchołki leżą na odcinku AB, gdzie A=(−1,4) i
B=(1,4) a pozostałe dwa na paraboli o równaniu y=2x2 + 2. Wyznacz wymiary tego prostokąta,
który ma największe pole. Oblicz to pole.
Problem mam w wyznaczeniu długości y. Obliczyłem że jeden bok powinien mieć 2x a drugiego nie
jestem w stanie obliczyć... Wiem, że muszę uwzględnić to 2x2 + 2 ale nie wiem jak
14 kwi 12:33
Blee:
A czymze jest ten tajemniczy x u ciebie?
14 kwi 12:36
Blabla: x jest jedną z długości prostokąta, i żeby wyliczyć drugi bok potrzebuje uzależnić z y, x
14 kwi 12:40
Blabla: *2x
14 kwi 12:41
piotr:

Kłopot w tym, że punkty A i B leżą na danej paraboli.
14 kwi 13:37
PW:

Zgoda, podstawą prostokąta będzie więc odcinek "mniejszy" − zawarty w AB.
14 kwi 16:56
PW: Parabola jest symetryczna względem osi OY, tak więc jeżeli jeden z wierzchołków prostokąta leży
na paraboli i ma współrzędne x, y (0<x<1, 2<y<4), to drugi ma współrzędne −x i y. Współrzędne
są związane zależnością
y = 2x
2+2,
zatem leżące na paraboli wierzchołki to
(−x, 2(−x)
2+2) i (x, 2x
2+2), x∊(0, 1).
Prostokąt ma wymiary (2x) na (4−y), pole P prostokąta wyraża się wzorem
P(x)=2x(4−y), x∊(0, 1),
P(x)=8x−2xy, x∊(0, 1)
P(x)=8x−2x(2x
2+2)
P(x)=4x−4x
3
P(x)=4(x−x
3), x∊(0, 1)
| | 1 | |
P'(x)=4(1−3x2), P'(x)=0⇔x= |
| , |
| | √3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
Pmax=P( |
| )=4 |
| (1− |
| )= |
| . |
| | √3 | | √3 | | 3 | | 3√3 | |
| | 2 | | 4 | |
Wymiary prostokąta o maksymalnym polu to 2x= |
| na 4−(2x2+2)= |
| . |
| | √3 | | 3 | |
14 kwi 18:06