Trygonometria
Dominik: Oblicz |cosα| jeżeli sin2α= −12/13
α∊(3/4π ; π)
15 mar 11:46
jokeros2000: sin2α=2sinαcosα
Później jedynka trygonometryczna
15 mar 11:50
Dominik: Można więcej?
15 mar 11:57
Dominik: Nie bardzo wiem, co z tą jedynka zrobić
15 mar 12:03
Dominik: W tym przedziale sinus jest dodatni, cosinus ujemny, to wiem.
15 mar 12:38
15 mar 13:13
salamandra: Można podnieść obustronnie do kwadratu jeśli z prawej strony jest minus?
15 mar 13:23
a7: nic nie podniosłam
15 mar 13:25
a7: a rozumiem, no właśnie nie wiem czy ok,
lepiej, żeby ktoś sprawdził
15 mar 13:26
Dominik: Dzięki @a7
15 mar 14:19
Szkolniak: | | 3 | |
α∊( |
| π;π), czyli do przedziału (135o;180o) |
| | 4 | |
| | 12 | | 12 | |
2sinαcosα=− |
| ⇒ sinα=− |
| |
| | 13 | | 26cosα | |
z jedynki trygonometrycznej:
676cos
4α−676cos
2α+144=0
169cos
4α−169cos
2α+36=0
t=cos
2α
Δ=4225=65
2
| | 2√13 | | 3√13 | |
|cosα|= |
| v |cosα|= |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 2√13 | | 3√13 | |
cosα=− |
| v cosα=− |
| , bierzemy tylko te wartości pod uwagę, ponieważ |
| | 13 | | 13 | |
cosinus w danym przedziale jest ujemny
sprawdzamy 1 wariant cosinusa:
| | 2√13 | |
arccos(− |
| )≈124o∉(135o;180o) |
| | 13 | |
sprawdzamy 2 wariant cosinusa:
| | 3√13 | |
arccos(− |
| )≈146o∊(135o;180o) |
| | 13 | |
15 mar 15:25