Prawdopodobieństwo-Kiełbasa
acetyl: W meczu piłki nożnej wystąpiło dwunastu piłkarzy drużyny A z numerami od 1−12 i trzynastu z
numerami 1−13 drużyny B.Po meczu dokonano losowego wyboru zawodnikow do kontroli
antydopingowej. Oblicz prawdpoodobienstwo wylosowania zawodników, którzy grali z różnymi
numerami na koszulkach, jeżeli wybrano trzech zawodnikow.
Policzylam omege= (25 3)
i dwa przypadki 1. jak wybieram 1 z druzyny A (12 1 ) i 2 z druzyny B (12 2)
drugi przypadek to jak odwrotnie wybieram 2 z druzyny A i 1 z druzyny B
Prosze o naprowadzenie.
14 mar 19:48
Bleee:
A czemu nie bierzesz pod uwagę że cała trójka była z jednej drużyny?
14 mar 19:52
Bleee:
Łatwiej Ci będzie z przeciwnego.
14 mar 19:52
a7: a jaki jest wynik
| | | |
mi wychodzi P(A)=1−P(A')=1− |
| |
| | | |
14 mar 19:55
Jerzy:
| | | |
Na razie dobrze, tylko z drużyny B wybierasz | , teraz wyklucz przypadki gdzie wylosowano |
| | |
zawodników z tym samym numerem.
14 mar 19:55
acetyl: wynik 22/25
14 mar 19:56
a7:
P(A)=3/25 ?
14 mar 19:56
a7: poprawka P(A)=1−P(A')=1−3/25=22/25 czyli zgadza się
14 mar 19:57
Jerzy:
@Bleee, byłem sędzią piłkarskim i wybiera się z obydwu drużyn
14 mar 19:58
a7:
14 mar 20:00
acetyl: @Jerzy jak robie tak jak ty odejmujac 12 przypadkow to nie wychodzi
14 mar 20:13
14 mar 20:28
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− to że się wybiera z po jednym/iluś z każdej drużyny to zrozumiała zrozumiałość,
jednak zadanie nic o tym nie wspomina, więc nie należy wykonywać nadinterpretacji
14 mar 20:32