14 mar 19:07
14 mar 19:16
Jerzy:
A ty masz jakieś ograniczenia mózgowe ? Obydwa sposoby wynikają z definicji logarymu i
twierdzeń ich dotyczących. Wiesz dlaczego logaa = 1 ?
14 mar 19:16
Michael: kiepski z matmy jestem
14 mar 19:20
a7: ok
14 mar 19:24
a7: √22=2
jest wzór
logaxk=k*loagax czyli log√2√22=2log√2√2 teraz logaa=1 więc zostaje nam
2*1
i nasz wynik to 2 bo mamy tą samą podstawę logarytmu i liczbę logarytmowaną
14 mar 19:31
a7:
czy rozumiesz? i czy potrzebne również wyjaśnienie sposobu z definicją logarytmu?
14 mar 19:33
a7: na wszelki wypadek piszę
logab=c b=ac (w linku założenia na podstawę logarytmu a, i liczbę logarytmowaną b)
c=?
w naszym przykładzie
log√22=c pierwiastek z dwóch (nasze a) musimy podnieść do potęgi drugiej (nasze szukane
c) aby otrzymać dwójkę (b) czyli
wynik to c=2
14 mar 19:40
Jerzy:
@a7 , trochę się zaplątałeś/aś:
14 mar 19:46
a7: @Jerzy, gdzie dokładnie się zaplątałam, bo nie rozumiem?
14 mar 19:50
Mila:
W porządku jest :
a7 tez nie pamięta ( jak ja ) wszystkich wzorów, a z definicji:
(
√2)
c=2
2
1/2c=2
1
c=2
14 mar 20:41