objetosc ostroslupa
michaeli19:
W ostrosłupie trójkątnym wszystkie krawędzie boczne i dwie krawędzie podstawy mają
długość b, a kąt miedzy równymi bokami podstawy ma miarę α. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
wychodzi mi (b3 * sinα * √1−b2(1−cosα)2 ) / 6
a wynik w podr to (√2b3 / 12) * sinα* √(1+2cosα)/(1+cosα)
13 mar 21:03
wredulus_pospolitus:
no super ... a chociaż byś pokazał swoje obliczenia
13 mar 21:05
michaeli19: z tw. cosinusów obliczyłem a = b*√2−2cosα
pole podstawy (b2 * sinα)/2
promień okręgu opisanego na podstawie R
R = b2(1−cosα)
z tw. pitagorasa H2 + R2 = b2
H = b√1−b2(1−cosα)2
podstawiłem pod V = 1/3 * Ppodst * H
13 mar 21:08
wredulus_pospolitus:
pragnę dodatkowo zauważyć, że u Ciebie wychodzi b ≤ 1
a co jeszcze lepsze ... dla b = 1 i α = 90
o wychodzi V =
0
Więc raczej chyba jednak masz źle ... nie sądzisz
13 mar 21:09
wredulus_pospolitus:
Co to jest a

Proszę pokazać jak wyszedł Ci R

13 mar 21:12
michaeli19: pozostały bok trójkąta w podstawie oznaczyłem jako a
R=abc/4Pp = ab
2 / 2b
2sinα = a / 2sinα = b
2(1−cosα)
13 mar 21:21
13 mar 21:22
wredulus_pospolitus:
zaprezentuj przejście:
13 mar 21:29
michaeli19: rzeczywiście, totalnie się zaplątałem
13 mar 21:32
michaeli19: poprawilem blad z R i mi wyszlo po przeksztalceniu tak samo jak w linku od a7, dzieki
13 mar 21:57
an:

| | b | | b | | b | |
h=√(b2cos2α/2−b2/4)= |
| √4cos2α/2−1= |
| √2(2cos2α/2−1)+1= |
| √2cosα+1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | h*b | | b2 | |
PACE= |
| = |
| √2cosα+1 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | a | | 1 | | α | | b2 | | b3 | | α | |
V= |
| 2* |
| *PACE= |
| 2bsin |
| |
| √2cosα+1 = |
| sin |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 4 | | 12 | | 2 | |
√2cosα+1
| | α | | α | | α | | sinα | | sinα | |
sinα=2sin |
| cos |
| ⇒⇒cos |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | | | √4−4sin2α/2 | |
| | sinα | | √2sinα | |
= |
| = |
| |
| | √2−(4sin2α/2−2) | | √1+cosα) | |
14 mar 01:40
an: namieszało się z tego wklejania
chciałem pokazać że można to zrobić z dwu osrosłupów powstałych z przecięcia zadanego
ostrosłupa płaszczyzną, na której powstaje ich podstawa ΔACE
| | sinα | | sinα | | sinα | |
sinα=2sinα/2cosα/2 ⇒sinα/2= |
| = |
| = |
| = |
| | 2cosα/2 | | √4cos2α/2 | | √4−4sin2α/2 | |
| | sinα | | √2sinα | |
= |
| = |
| |
| | √2+(2−4sin2α/2) | | √1+cosα | |
| | √2b3 | | √2cosα+1 | |
V= |
| |
| |
| | 12 | | √1+cosα | |
14 mar 02:11