objętość ostrosłupa
john:

W ostrosłupie trójkątnym wszystkie krawędzie boczne i dwie krawędzie podstawy mają długość b, a
kąt między równymi bokami podstawy ma miarę α. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Proszę o sprawdzenie bo chyba mam coś źle a nie wiem co:
Na mocy tw cosinusów w trójkącie ABC:
AB
2 = 2b
2 − 2b
2cosα
AB = b
√2 − 2cosα
korzystam z faktu, że spodek wysokości w ostrosłupie w którym krawędzie boczne mają równe
długości
znajduje się w środku okręgu opisanego na podstawie, więc na mocy tw. sinusów:
Aby obliczyć wysokość korzystam z tw. pitagorasa w trójkącie AOS:
| | b2(2 − 2cosα) | |
H2 = b2 − |
| |
| | 4sin2α | |
| | b√4sin2α + 2cosα − 2 | |
H = |
| |
| | 2sinα | |
| | 1 | | b2sinα | |
Pp = |
| * b2 * sinα = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | b3√4sin2α + 2cosα − 2 | |
V = |
| * Pp * H = |
| |
| | 3 | | 12 | |
18 kwi 21:44
Mila:
Jaki masz wynik w odpowiedzi, może przekształcono wyrażenie pod pierwiastkiem?
18 kwi 22:08
18 kwi 22:10
Mila:
Inna metoda rozwiązane. Spróbuję przeliczyc.
18 kwi 22:17
18 kwi 22:21
Mila:
Masz dobrze.
18 kwi 22:32
john: To nie rozumiem, możesz pokazać przekształcenia? Jeśli nie są jakieś długie
Dzięki
18 kwi 22:41
Mila:
Jeszcze raz jutro przeliczę
18 kwi 22:44
john: okej
18 kwi 22:45
Mila:
√4sin2x+2cosx−2=√4*4sin2(x/2)*cos2(x/2)+2*(1−2sin2(x/2)−2=
=√16sin2(x/2)*cos2(x/2)+2−4sin2(x/2)−2=
=√16sin2(x/2)*cos2(x/2)−4sin2(x/2)=
=2sin(x/2)*√4cos2(x/2)−1=2sin(x/2)√4*1+cosx2−1=
=2sin(x/2)*√2cosx+1
18 kwi 22:54
john: Dziękuję, tylko zastanawia mnie przedostatnie działanie, jak z cos
2(x/2) otrzymać
18 kwi 23:58
iteRacj@: Przekształć wzór na cosinus podwojonego kąta.
19 kwi 00:05
Eta:
cos(2x)=cos2x−sin2x= cos2x−(1−cos2x)=2cos2x−1
to 1+cos(2x)=2cos2x to 1+cosx=2cos2(x/2)
analogicznie
1−cosx=2sin2(x/2)
19 kwi 00:38
john: Dzięki raz jeszcze
19 kwi 12:15